V Mexiku obnovují část mayského města

Mexiko - Archeologům v Mexiku se podařilo zrestaurovat část starobylého mayského města Dzibanche. Našli tam nástěnné malby věnované mocným hadím vládcům. Panovníci z rodu Kan si název vysloužili díky emblému hadí hlavy v hieroglyfických nápisech.

Město Dzibanche v mexickém státě Quintana Roo, který se rozkládá na východě poloostrova Yucatán, bylo podle nejnovějších zjištění archeologů jedno z nejvýznamějších politických center mayské civilizace v letech 250 až 1000 našeho letopočtu. Vládla tu jedna z nejmocnějších rodin, dynastie Hadích králů.

Nejnovější výzkumy ukázaly, že město bylo obydlené až do 13. století, tedy dlouho po pádu mayské civilizace. Vykopávky v místě obklopeném kilometry husté džungle probíhají od roku 2008.

Úspěšná obnova mayského města (zdroj: ČT24)

„Snažíme se stavby zrestaurovat a zachovat v co nejlepším stavu. Z tohoto období se jich moc nedochovalo a jsou vzácné. Jde o unikátní paláce s terasami, podle našich závěrů šlo o administrativní budovy,“ uvedla archeoložka Sandra Balanzariová.

Mayská civilizace působila na území dnešního Mexika, Hondurasu, Guatemaly a Salvadoru po dva tisíce let. Zhroutila se v 9. století, krátce po dosažení svého vrcholného rozkvětu.