Kurdští vězni ukončili protestní hladovku

Ankara - Stovky kurdských vězňů držících hladovku dnes oznámilo ukončení svého protestu. A to na výzvu rovněž vězněného předáka kurdských separatistů Abdullaha Öcalana. O ukončení hladovky informovala s odvoláním na prohlášení vězněných Kurdů agentura Reuters. Tento vývoj podle ní posiluje naději na ukončení vleklého konfliktu mezi tureckým státem a Öcalanovou militantní Stranou kurdských pracujících (PKK).

„Na základě výzvy našeho vůdce… končíme dnešním dnem náš protest,“ uvádí se v prohlášení, které zveřejnil mluvčí vězněných Kurdů. Hladovka začala před 68 dny a podle tureckého ministerstva spravedlnosti se do ní zapojilo na 1 700 osob. Pro vládu Recepa Tayyipa Erdogana tato forma protestu představovala choulostivý problém, na jehož vyřešení měla velký zájem. Při podobné hladovce provázené nepokoji ve věznicích zemřelo v roce 2000 více než 100 lidí. I nyní lékaři varovali, že některým hladovějícím bezprostředně hrozí smrt. Vláda byla pod silným tlakem, aby takové tragédii předešla. 

Účastníci nynějšího protestu mimo jiné požadovali možnost hájit se před soudem ve svém jazyce a žádali rovněž zlepšení podmínek pro Öcalana, jenž se nachází v přísné izolaci na ostrově Imrali v Marmarském moři. Öcalan prostřednictvím svého bratra v sobotu oznámil, že hladovka splnila svůj účel, a vybídl k jejímu ukončení. 

Hladovkáři požadují pro svého vůdce domácí vězení

Turecká vláda již minulý týden oznámila, že parlamentu, kde má pohodlnou většinu, urychleně předloží zákon povolující v soudních procesech kurdštinu i další jazyky. Dosud se jednání tureckých soudů odehrávala pouze turecky. Není také vyloučeno, že se blíží změna formy Öcalanova věznění. Hladovkáři pro svého vůdce žádali mírnější formu domácího vězení. Öcalana údajně v cele na Imrali v posledních dvou měsících nejméně třikrát navštívili představitelé tureckých úřadů, aby s ním jednali o možnostech ukončení hladovky jeho stoupenců.