Německé minipivovary lákají zákazníky na zvláštní chutě

Berlín - Lokální pivovary v Německu zanikají jeden za druhým. Výroba se totiž soustřeďuje do rukou několika velkých firem, které v Berlíně narazily na nečekanou konkurenci v podobě takzvaných mikropivovarů. Ty lákají na nezvyklou chuť zlatavého moku. Navštívit lze i nejmenší pivovar v Německu.

Chod svého podniku může Michael Schwab zkontrolovat jediným pohledem. Zatím sice uvaří jen asi 800 hektolitrů ročně, i tak ale Michaelův trpasličí podnik pomáhá zachraňovat rozmanitost berlínské pivní scény. „Nestíháme uspokojit poptávku, musíme pivovar rozšířit,“ podotkl Schwab.

Je libo bramborové pivo?

Ještě před druhou světovou válkou tu fungovalo okolo dvou set pivovarů, teď se všechny velké značky vaří v jediném obřím podniku. „Pro nás je to šance – všechna ostatní piva chutnají stejně,“ konstatoval Schwab s tím, že on hostům nabízí kromě vlastního ležáku třeba bramborové pivo a o Halloweenu vaří i z dýní.

Pivo
Zdroj: ČT24

Titulem nejmenšího pivovaru Německa se přitom chlubí podnik v Köpenicku na okraji Berlína. S veškerým příslušenstvím má jen 59 metrů čtverečních. V budově o velikosti autobusové zastávky vaří Joachim Rubbert přímo před očima hostů svůj nejslavnější nápoj – babylonské pivo. Téměř čtyři tisíce let starý recept zrekonstruoval na základě vykopávek starověkých hrobů. „Úzce jsme na něm spolupracovali s muzeem Blízkého východu. Zkoušeli jsme ho dva roky,“ řekl Rubbert.

Podobných miniaturních pivovarů už v německé metropoli funguje dvanáct. Vzájemně si vyměňují recepty i suroviny. Doba, kdy byly v jedné berlínské ulici i tři pivovary, se ale podle Joachima nejspíš nevrátí.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)