Atentátník z Bombaje byl popraven

Dillí/Islámábád - Indická justice popravila Pákistánce Amira Kasaba. Ten byl členem komanda útočníků, kteří při koordinovaných atentátech 26. listopadu 2008 pozabíjeli v indické Bombaji 166 lidí. Dalších více než 300 osob bylo zraněno. Kasab se jako jediný dostal do rukou bezpečnostních sil živý. Devět jeho kompliců se indickým bezpečnostním složkám podařilo zneškodnit až po třech dnech. Na popravu Kasába už reagovala pákistánská militantní skupina Laškare tajjaba - podle ní bude inspirovat další možné atentátníky.

Skupina Laškare tajjaba, která útok na Bombaj údajně připravila, označila Kasaba za „hrdinu“. Velitel organizace dodal, že Kasab „inspiruje další bojovníky, aby ho následovali“. Kasab byl k trestu smrti odsouzen v květnu 2010. Byl shledán vinným z vraždy, z vedení války proti Indii, ze spiknutí a z terorismu. Jeho pozdější odvolání soudy zamítly, definitivně tak učinil indický nejvyšší soud letos v srpnu. Poprava oběšením byla vykonána ve věznici v Púně poté, co indický prezident Pranáb Mukherdží zamítl Kasabovu žádost o milost.

Indičtí muslimové vítají trest smrti pro Amira Kasaba
Zdroj: EPA/DIVYAKANT SOLANKI

„Bylo rozhodnuto, že 21. listopadu v 7:30 místního času bude oběšen. Procedura byla dnes dokončena,“ uvedlo ministerstvo. „Je lepší, že Kasabovo oběšení přišlo pozdě, než aby nepřišlo vůbec. Je to zpráva pro všechny nepřátele, zvláště pro ty mimo naše hranice, kteří šíří strach v naší zemi i po celém světě. Pro ty, kteří chtějí zničit naši ekonomiku i společnost je tohle důrazné varování,“ komentoval popravu Mukhtar Abbas Nakví, lídr opoziční strany BJP.

Kasab se jako jediný z teroristického komanda dostal do rukou bezpečnostních sil živý. Devět jeho kompliců přišlo o život při předem připravených a současně provedených útocích na několika místech v přístavním velkoměstě Bombaji 26. listopadu 2008, kdy se teprve po třech dnech podařilo útočníky zcela zneškodnit. Podle indických vyšetřovatelů Kasab vraždil společně s jedním komplicem na bombajském hlavním vlakovém nádraží. Dvojice postřílela 58 lidí a dalších 104 zranila.

Bombajský atentátník zaplatil za svůj čin (zdroj: ČT24)

Trest smrti se v Indii uplatňuje zřídka

Trest smrti se v Indii uplatňuje jen v případech nejbrutálnějších zločinů. Naposledy byl v zemi popraven muž za vraždu a znásilnění v roce 2004. R.R. Pátil, ministr vnitra státu Maháráštra, kde Bombaj leží, označil popravu za „poctu všem nevinným lidem a policistům, kteří přišli o život při tehdejším děsivém útoku proti národu“. Indické úřady čelily velkému tlaku veřejnosti, aby Kasaba popravily co nejdřív. Vláda proto urychlila, jak jen bylo možné, odvolací proces i popravu. To v Indii může trvat celé roky a někdy i několik desetiletí.