Egypťané se bijí v ulicích pro i proti „novému faraonovi“

Káhira – Stovku zraněných si už vyžádaly střety přívrženců a odpůrců egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Nepokoje následují po jeho čtvrtečním rozhodnutí značně posílit vlastní pravomoci; rozhodnutí hlavy státu mimo jiné nemůže být zrušeno žádným orgánem včetně soudní moci. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová kvůli dekretům, které Mursímu zaručují prakticky neomezenou moc, vyjádřila obavy ohledně dodržování lidských práv v zemi. Podle opozice jde o puč proti zákonnosti, podle Mursího je Egypt na cestě demokracie.

Demonstrace se konaly v několika egyptských městech. Tisíce lidí z obou táborů po sobě po pravidelných pátečních modlitbách začaly házet kameny před mešitou v Alexandrii. Podobné srážky vypukly i v jihoegyptském Asijútu a v Gíze. V Suezu, Port Saídu a Ismáílíji vzplály kanceláře fundamentalistického Muslimského bratrstva, k němuž Mursí až do nástupu do nejvyšší funkce patřil. V Káhiře bezpečnostní síly zasáhly slzným plynem proti tisícům prodemokratických demonstrantů nedaleko náměstí Tahrír. Střety mezi demonstranty a pořádkovou policií propukly i před nedalekou budovou parlamentu.

Opoziční skupiny vyzvaly již ve čtvrtek k uspořádání celonárodních protestů. „Odejdi, odejdi!“ vyzývali dnes Mursího na náměstí Tahrír v centru metropole, které bylo srdcem prodemokratické revolty, jež svrhla v únoru 2011 exprezidenta Husního Mubaraka. „Mursí je nový Mubarak!“ skandovali rovněž. Mursího odpůrci upozorňují, že kroky „nového faraona“ ohrožují demokratický proces v zemi a jsou „pučem“, který boří vše, čeho bylo revolucí z roku 2011 dosaženo.

Muhamamd Mursí, egyptský prezident:

„Z boží vůle a vůle voličů řídím naši loď pro vás a skrze vás!“

Mursí dnes svým stoupencům v káhirské mešitě řekl, že Egypt se posouvá kupředu. „Plním své povinnosti, abych se zavděčil bohu a lidu, a rozhoduji se po konzultaci se všemi,“ řekl. „Vítězství nepřichází bez jasného plánu a ten mám.“ K davu stoupenců shromážděným před prezidentským palácem řekl, že Egypt je na cestě „svobody a demokracie“. „Opozice mě neznepokojuje, musí ale být opravdová a silná,“ prohlásil v reakci na kritiku.

Před pár dny měli Egypťané Mursího za hrdinu, který domluvil příměří pro Gazu. Dnes za despotu, který zkouší uchvátit veškerou moc. „Je to puč proti revoluci, která ho vynesla k moci, a snaha uchvátit veškeré státní orgány. Je horší diktátor než Mubarak,“ říká předseda syndikátu právníků Sami Ašúr. Utahování politických šroubů nelibě nesou i známé osobnosti jako laureát Nobelovy ceny míru Muhammad Baradej. Přes Twitter vzkázal, že země nepotřebuje nového diktátora.

Muhammad Mursí si po necelých pěti měsících v nejvyšším úřadu udělil poslední slovo prakticky ve všech politických otázkách. Jedním z dekretů označil všechny své dekrety za nezrušitelné justicí či kterýmkoli jiným státním orgánem. Účinnosti tak opět nabývají i všechny jeho dekrety, které justice dosud prohlásila za neplatné. Dekretem také Mursí stanovil, že „žádný justiční orgán nemá právo rozpustit parlament“, který sepisuje novou ústavu. Ústavnímu soudu pak upřel právo rozhodnout o legitimitě ústavodárného výboru, v němž dominují islamisté. Egyptské soudy se v současnosti zabývají žalobami proti složení tohoto stočlenného výboru, v němž je jen osm žen a osm křesťanů. Téměř všichni liberální členové už ústavodárný výbor opustili na protest proti údajné neústupnosti islamistů a jejich neochotě ke kompromisům. Prezident také odvolal z funkce generálního prokurátora Abdala Magída Mahmúda, kterého mnozí Egypťané považují za příliš spjatého se svrženým režimem. Veřejnost se domnívala, že se Mahmúd postaral o to, že při procesech s představiteli Mubarakovy vlády souzenými za tvrdý postup při loňských demonstracích nebyly předloženy dostatečné důkazy. Mursí zároveň dalším dekretem nařídil opětovný soud s osvobozenými činiteli.

Mursí si svými čtvrtečními dekrety zajistil poslední slovo v podstatě ve všech politických otázkách. Prezidentova rozhodnutí nemůže nikdo propříště zvrátit - ani justice. Žádný justiční orgán také nemá právo rozpustit parlament, který sepisuje novou ústavu. Mursí se zároveň zbavil i generálního prokurátora, který se v minulých měsících opakovaně stavěl proti němu. Prezident rovněž může přijmout potřebná opatření, aby „bránil revoluci“. Organizace pro lidská práva srovnávají tyto výnosy s opatřeními platícími za výjimečného stavu.

Za prezidentovými novými dekrety stojí přívrženci Muslimského bratrstva. Ti se dnes na podporu prezidenta shromáždili před prezidentským palácem; sešlo se na ní až 80 tisíc lidí. Jeho kroky označili za osvobozující úder „proti justici z Mubarakovy doby“. Zástupci fundamentalistických uskupení, hlavně Muslimského bratrstva a radikálních salafistů, chtějí, aby hlavním zdrojem nové ústavy bylo islámské právo šaría a aby bylo více pravomocí v zákonodárném procesu uděleno náboženským učencům.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Za „přechodného diktátora“ Mursího dnes v titulku označil nezávislý deník Al-Masrí al-Jaum. Organizace pro lidská práva srovnávají prezidentovy výnosy s opatřeními platícími za výjimečného stavu. Upozorňují také na nevysvětlené a vágní formulace, které by mu prý mohly dát ještě větší pravomoci, než měl během své vlády Mubarak. Americké ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že prezidentovo oznámení u mnoha Egypťanů i u mezinárodního společenství vyvolává obavy.