Chtělo by to seznam židovských politiků, navrhuje Jobbik

Budapešť – Seznam židovských poslanců a členů vlády chce vytvořit poslanec radikálně nacionalistické formace Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik). Sepsání seznamu navrhl Márton Gyöngyösi během pondělní debaty o nedávném konfliktu mezi Izraelem a Palestinci. Jeho návrh vzápětí odsoudila vláda, protestovala proti němu i mezinárodní nadace Raoula Wallenberga, šířící po světě osvětu o holocaustu.

Člen krajně pravicové strany kritizoval vládu, že se jasně nepostavila na stranu Palestinců. „Když se takový konflikt rozvine, je nejvyšší čas vyhodnotit, kolik poslanců a členů vlády má židovský původ a reprezentuje jisté riziko pro maďarskou národní bezpečnost,“ uvedl Gyöngyösi.

Ministr zahraničí Zsolt Németh, jemuž poslanec výzvu k vytvoření seznamu adresoval, návrh odmítl. Nikoli však kvůli jeho antisemitské povaze, ale kvůli tomu, že počet židovských politiků v Maďarsku podle něj nijak nesouvisí s konfliktem na Blízkém východě. Návrh odsoudila i maďarská vláda s tím, že je „proti všem projevům extremismu, rasismu a antisemitismu a s veškerou silou se zasadí o potlačení nenávistných hlasů, které jsou neslučitelné s evropskými normami“. Stotisícová židovská komunita v Maďarsku už letos dala najevo obavy z dalšího vývoje v zemi a rostoucího vlivu Jobbiku.

Politici Jobbiku, který je se 47 poslanci ve 386členném parlamentu třetí nejsilnější stranou v zemi, jsou známí svými xenofobními výroky a akcemi zvláště vůči maďarské romské menšině. Strana založila polovojenskou organizaci Maďarská garda, která pořádá protiromské akce. V létě Jobbik vyhlásil „nulovou toleranci“ vůči Romům - všichni nepřizpůsobiví Romové by prý měli opustit Maďarsko. Také antisemitské výroky znějí z úst členů Jobbiku čím dál častěji. Jeden z vůdců a europoslanců strany letos musel odejít z jejích řad poté, co vyšel najevo jeho židovský původ.