Konžští povstalci se stahují ze svých pozic

Goma – Konžská povstalecká skupina M23 ustupuje ze svých pozic ve městech, která dobyly vládní jednotky. V průběhu dneška by se měli povstalci také stáhnout z milionového města Goma. Povstalci ho obsadili minulý týden a doteď výzvu na jeho opuštění ignorovali. Konžského prezidenta vyzvali k vyjednávání. Požadují mimo jiné lepší ochranu menšinového etnika Tutsiů na východě země, ke kterému většina členů M23 patří.

„Opouštíme Sake, opouštíme Masisi. Začali jsme stahovat naše jednotky, které jsou daleko od Gomy. Goma přijde na řadu později,“ říká velitel rebelů Sultani Makenga. 

Skupina požaduje lepší ochranu menšinového etnika Tutsiů na východě Konga, k němuž většina členů náleží. Prezidenta obviňuje z porušování mírové dohody z roku 2009, která měla právě ochranu minority zajistit. Povstalci kvůli údajnému porušování dohody na jaře dezertovali z armády a založili M23. 

Milionového města Goma na hranicích s Rwandou se ozbrojenci zmocnili minulý týden, do té doby město nikdy do rukou povstalců nepadlo. Armáda pak sice zastavila jejich postup dál do vnitrozemí, z Gomy je ale vytlačit nedokázala. Kritiku za to sklidily i mírové sbory OSN, které obsazení s ohledem na svůj mandát jen přihlížely.