Egypťané budou o ústavě hlasovat přespříští sobotu

Káhira - Referendum o návrhu nové ústavy se v Egyptě uskuteční 15. prosince. Termín dnes vyhlásil egyptský islamistický prezident Muhammad Mursí. Opozice označuje novou ústavu za islamistickou. V pátek proti ní a Mursímu demonstrovaly tisíce lidí. Manifestace na podporu hlavy státu se v zemi konaly dnes a podle svědků se jich jen v Káhiře zúčastnilo nejméně 200 000 lidí.

Prezident dnes převzal konečný návrh ústavy z rukou předsedy ústavodárného shromáždění, které text vypracovalo. Podle agentury AFP poté vyzval „všechny Egypťany“ k účasti v referendu. Nová ústava má udělat tečku za vládou loni svrženého prezidenta Husního Mubaraka a Mursí vybídl k celonárodnímu dialogu o „obavách země“.

Shromáždění na podporu prezidenta se dnes konaly v Káhiře a v dalších egyptských městech. V Káhiře na shromáždění před Káhirskou univerzitou a v jejím okolí lidé projevovali podporu Mursího politice i návrhu nové ústavy a provolávali hesla Islám přichází, Ano stabilitě a Ne korupci. Organizátoři si slibovali, že shromáždění počtem účastníků překoná protestní akce na Tahríru. Tam lidé v pátek provolávali svržení nového režimu, který vystřídal vládu loni svrženého prezidenta Husního Mubaraka.

Agentura AP hovoří o více než 100 000 účastnících dnešních manifestací. Ty jsou podle ní největší od červnového nástupu Mursího do úřadu.

Nové protesty vyvolal prezident minulý týden, když si zvláštním dekretem přisvojil mimořádné pravomoci a znemožnil jimi jakoukoli korekci svých rozhodnutí ze strany justice. Označil to za dočasné opatření nezbytné k urychlení reforem, opozice v tom však spatřuje ohrožení demokracie. Od vyhlášení dekretu zahynuli při protestech dva lidé a několik set osob bylo zraněno.

Muslimské bratrstvo si je jisté, že Egypťané v lidovém hlasování ústavu schválí.

Ochránci lidských práv už vyjádřili pochybnostmi nad těmi články ústavy, které se týkají lidských práv a práv žen. Mursí ale trvá na tom, že v Egyptě není místo pro další diktátorský režim a že ústava zaručuje práva všem. Prezidentský mandát omezuje na maximálně dvě čtyřletá období a nařizuje, že prezidentova kandidáta na předsedu vlády musí schválit parlament. Zaručuje také určitou míru civilní kontroly nad armádou.

Dle kritiků ale ústava obsahuje také málo konkrétní pasáže zformulované jazykem islamistů. Zakazuje třeba „rouhání a urážku jakékoli osoby“ a požaduje „respekt k rodinným a náboženským hodnotám“.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz se v rozhovoru pro list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, který vyjde v neděli, podle agentury AFP vyjádřil ve prospěch ukončení hospodářské a politické spolupráce Evropské unie a Egypta, aby se tak zvýšil tlak na Mursího. EU podle Schulze musí pochopit, že tato spolupráce nemůže existovat bez
pluralitní demokracie v Egyptě.