Mursí a část opozice prý zahájili „národní dialog“, protesty pokračují

Káhira - Egyptský prezident Muhammad Mursí se podle prohlášení své kanceláře sešel s částí opozice, aby zahájili „národní dialog“. Hlavní část opozičního hnutí - koalice Fronta národní spásy - ale jeho nabídku odmítla a dál požaduje odložení hlasování o nové ústavě a hlavně zrušení dekretu, kterým si Mursí přivlastnil rozsáhlé pravomoci. Mezitím v Káhiře stále pokračují protesty, které dokonce vyzývají Mursího, aby odešel. Podle agentury Reuters Mursí plánuje vydat nařízení, podle něhož by s udržováním pořádku měla pomáhat armáda.

Se zhruba čtyřmi desítkami politiků a dalšími veřejně činnými osobami se egyptská hlava státu nyní pokouší najít cestu, jak překlenout rozpory týkající se referenda a zmocňovacího dekretu. Hlavní opoziční síla ale vyjádřila nedůvěru v prezidentovu nabídku, nelze prý od ní očekávat základ „skutečného a vážného dialogu“. Její vůdce Muhammad Baradej, nositel Nobelovy ceny míru a bývalý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii, zopakoval požadavek na zrušení listopadového dekretu, kterým si Mursí přisvojil rozsáhlé pravomoci.

Druhým požadavkem opozice je odvolat referendum o kontroverzním návrhu převážně islamisty připravené ústavy, stanovené na 15. prosince. Obávají se, že přijetí normy by mohlo vést k islamizaci státu. Mursí podle agentury DPA v pátek pozdě večer naznačil ochotu za určitých podmínek v tomto vyjít opozici vstříc. Mluvčí hlavní islamistické koalice však dnes požadoval, aby se referendum uskutečnilo v původním termínu.

Ulice Káhiry bude hlídat i armáda

Prezidentský palác v Káhiře je tak stále v obležení. Vojáci demonstranty dostali za ostnatý drát a začali stavět betonovou bariéru. Dav totiž v noci jejich kordon prolomil. Armáda tomu jen přihlížela - prozatím. Agentura Reuters uvedla, že prezident brzy schválí nařízení, které umožní armádě přijít na pomoc policii při udržování pořádku a při ochraně základních státních institucí. Návrh, jenž armádě dává třeba pravomoc zatýkat, prý už schválil kabinet.

Prohlášení egyptské armády

„Dialog je jedinou a nejlepší cestou k dohodě. Opačný směr nás zavede do temného tunelu a vyústí v katastrofu. To nedovolíme.“


Armáda, stejně jako Africká unie, přitom vyzvala politiky, aby své spory vyřešili dialogem, jinak by vše mohlo skončit „katastrofou“. Při protestech doposud zemřelo sedm lidí a další stovky byly zraněny.

„Ozbrojené síly si uvědomují svou odpovědnost zachovávat vyšší zájmy země a zabezpečovat životně důležité cíle, veřejné instituce a zájmy nevinných občanů,“ uvedl v prohlášení pro televizi a rozhlas armádní mluvčí, který také řekl, že Egypťané mohou nenásilnou cestou dávat najevo své názory.

Prohlášení armády, které podle vojenského zdroje neznamená návrat ozbrojených složek do politiky, přivítal jako vyvážené jeden z vysoce postavených členů Muslimského bratrstva, které Mursímu dopomohlo k moci.

Po čtvrtečním krveprolití volal Mursímu i americký prezident Barack Obama. Sdělil mu své znepokojení nad situací v zemi. Také řekl, že by spolu obě znesvářené strany měly zahájit dialog, ovšem bez kladení předběžných podmínek.