Lukašenkův dekret brání dřevařům opustit zaměstnání

Minsk – Nový dekret běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka zakazuje vybraným pracovníkům v dřevařství odejít ze svého zaměstnání. Cílem tohoto opatření je zastavit odliv pracujících do sousedního Ruska, kam lidé odcházejí za vyššími mzdami. Pokud své zaměstnání přeci jen opustí, hrozí jim drastické pokuty.

Dekret autoritářského prezidenta se týká 13 000 zaměstnanců v devíti státem kontrolovaných dřevozpracujících závodech a dalších tří tisíc stavebních dělníků, kteří se podílejí na modernizaci těchto závodů. Pracovníci musejí podepsat nové pracovní smlouvy, v nichž je doložka, že pokud ze svého zaměstnání odejdou, budou muset vrátit veškerou mzdu, kterou dostali od podepsání pracovní smlouvy. Úřady srazí tyto peníze ze mzdy v novém zaměstnání. Ti, kdo nové zaměstnání nezískají, budou posláni zpět na svá pracoviště – i je potom čeká pokuta.

Jaká slova si vyslechli šéfové dřevozpracujících závodů

"Mně ty vaše pohádky a vytáčky nejsou absolutně k ničemu. Koukejte začít pracovat. Tady to inženýři pořádně zpackali. Tohle je náš první ostrý rozhovor a dál už se s vámi bavit nebudu," řekl běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Kritikové srovnávají tato opatření s nevolnictvím a varují, že se tím jen prohloubí ekonomické problémy země. „Lukašenko se vrací k otroctví,“ řekl šéf nezávislého diskusního fóra Jevgenij Preigerman. „Strašná hospodářská situace a útěk pracovníků do jiných zemí donutil Lukašenka vzít do ruky hůl a snažit se řešit problémy tímto barbarským způsobem.“

Z desetimilionového Běloruska asi milion lidí pracuje v zahraničí, většina z nich v sousedním Rusku, na Ukrajině, v Polsku a Litvě. 

Lukašenko zavádí nevolnictví (zdroj: ČT24)