Severokorejská raketa poletí později… ale možná také ne

Pchjongjang - Severní Korea údajně pokračuje v přípravách na start balistické rakety, kterou plánovala vypálit během příštích týdnů. O víkendu státní agentura KCNA napsala, že se zkušební let odloží, podle jihokorejských médií ale přípravy na test pokračují. Pchjongjang tvrdí, že chce na oběžnou dráhu vynést družici, Západ to ale považuje za test balistické rakety dlouhého doletu, která je schopná nést jadernou hlavici a zasáhnout území USA. Armády Japonska a Jižní Koreje jsou proto v pohotovosti.

Severní Korea oznámila, že o týden prodlouží období, během nějž se chystá raketu odpálit. Startovací okno, které začalo dnes, tak potrvá namísto do 22. prosince až do 29. prosince. Podle mluvčího severokorejského výboru pro vesmírné technologie vědci zjistili „technický nedostatek v motoru prvního odpalovacího stupně rakety“. Žádné podrobnosti neuvedl, dodal jen, že technici pospíchají s konečnými přípravami na start.

Teplota v pohraničním městě Sinuidžu, odkud má raketa startovat, ráno klesla na minus 13 stupňů Celsia a celý Korejský poloostrov zasáhly zimní bouře a nezvykle studené počasí. Inženýři mohou uskutečnit start rakety, pokud sněží, ale blesky, silný vítr či mrazivé teploty mohou start zmařit.

Do KLDR měli dorazit odborníci z Íránu

Podle posledních zpráv dokonce do země tajně přijeli íránští experti. „Zpozorovali jsme auta, která se pohybovala mezi ubikacemi a místem startu. Jsme přesvědčeni, že v nich byli íránští odborníci,“ uvedl nejmenovaný představitel jihokorejské vlády.

Íránce si údajně komunistický režim přizval po dubnovém fiasku, kdy stejná raketa explodovala pár minut po startu. I tehdy Pchjongjang tvrdil, že chce na oběžnou dráhu poslat satelit. Podle kritiků to byla jen zástěrka pro test střely dlouhého doletu a porušení rezoluce OSN.

KLDR se o start rakety neúspěšně pokusila už letos v dubnu. Nynější termín spadá do období prvního výročí úmrtí severokorejského vůdce Kim Čong-ila, jehož nejmladší syn Kim Čong-un po něm převzal vedení země.

Pokud by nynější odpal byl úspěšný, znamenalo by to, že by Severní Korea mohla během dvou nebo tří let vyvinout mezikontinentální balistickou střelu schopnou zasáhnout pevninské území USA. Japonský premiér Jošihiko Noda dnes prohlásil, že jeho vláda zachová ostražitost; Tokio zmobilizovalo armádu, aby zachytila jakékoli případné trosky z rakety.