Mapy v iPhonech mohou být životu nebezpečné, varuje australská policie

Canberra – Policisté v jihoaustralském státě Viktorie již museli zachraňovat několik lidí, které zavedly mapy v mobilních telefonech iPhone místo do města Mildura doprostřed pustiny. Australská policie proto před nepřesnými mapami varuje, prý můžou motoristy ohrožovat na životě.

Mapy od Applu jsou podle australské policie „potencionálně životu nebezpečné“. Přesvědčilo se o tom ostatně už šest řidičů. Za poslední dva měsíce je museli policisté zachraňovat, když je chybné automapy v iPhonech navedly místo do města Mildura o sedmdesát kilometrů dál, doprostřed národního parku Murray Sunset.

Jeden člověk dokonce zabloudil tak daleko, že ztratil signál na mobilním telefonu. Jeho vůz uvízl a dotyčný musel jít pěšky den a noc, než znovu zachytil signál a mohl si zavolat o pomoc. V parku přitom nejsou zdroje vody a teploty v něm mohou vyšplhat až ke 46 stupňům Celsia. 

Kritika softwaru v páté verzi iPhonu zazněla již po představení tohoto mobilního telefonu v září. Apple v něm nahradil mapy od společnosti Google vlastními mapami, uživatelé po celém světě si ale stěžovali na nepřesnosti. Americký gigant se za chyby omluvil a navrhl dokonce svým zákazníkům používat služby konkurence. Výkonný ředitel firmy Tim Cook minulý týden podle stanice BBC řekl, že společnost pracuje na zdokonalení programu.