Vídeň soudí Mensdorffa-Pouillyho za praní špinavých peněz

Vídeň - U vídeňského soudu začal proces s podnikatelem a lobbistou Alfonsem Mensdorffem-Pouillym, jenž čelí obžalobě z praní špinavých peněz kvůli armádním zakázkám. V případě odsouzení hrozí podnikateli až pět let vězení. V Česku je Mensdorff-Pouilly podezírán z podílu na korupční aféře kolem švédských stíhaček JAS-39 Gripen. Proces je předběžně naplánován do 17. ledna, kdy by mohl padnout rozsudek.

Rakouský lobbista v letech 2000 až 2008 prý získal kolem 12,6 milionu eur (318 milionů korun), které byly vyvedeny z britské BAE Systems a měly být použity na korupci ve státech střední a východní Evropy. Kromě Mensdorffa-Pouillyho je na lavici obžalovaných také poradce Kurt Dalmata, jenž lobbistovi podle obžaloby pomáhal při nelegálních transakcích. V případě odsouzení jim hrozí až pětileté vězení.

Mensdorff-Pouilly před soudem prohlásil, že se cítí nevinný ve všech bodech obžaloby a že se mu všechna obvinění podaří vyvrátit. Za poradenství v BAE Systems prý inkasoval odměnu ve výši několika tisíc eur měsíčně. Tuto práci zejména formou telefonických rozhovorů a osobních setkání prý vykonával pro pět nebo šest různých firem. „Lidé, kteří potřebovali informace, je nemuseli mít písemně,“ řekl. Bez bližších podrobností uvedl, že musel za získání některých informací platit, uplácení ovšem popřel. Sám sebe označil za zemědělce, který na začátku kariéry zdědil zadlužený podnik po svých rodičích. Později začal například pořádat hony a nabízet poradenskou činnost, kterou pro BAE Systems ukončil v roce 2007.

Státní zástupce Michael Radasztics v úvodu líčení popisoval převody peněz z BAE Systems a údajnou účast obžalovaných na protizákonných operacích. „Zbrojařský průmysl všeobecně čelí podezření z uplácení. BAE měla systém oficiálních a utajených poradců. Tento systém využila proto, aby umožnila korupci,“ prohlásil. Upozornil ale také, že se při vyšetřování projednávaného případu nepodařilo použití zmiňovaných peněz na úplatky prokázat. Lobbista šlechtického původu Mensdorff-Pouilly, který se oženil s bývalou rakouskou ministryní zdravotnictví a přední političkou rakouských lidovců Marii Rauchovou-Kallatovou, proto nebyl obžalován z korupce. Už dříve prohlásil, že se cítí nevinný.

Mensdorff-Pouilly se měl původně postarat o to, aby si Česko, Maďarsko a Rakousko pořídilo stíhačky JAS-39 Gripen, které vyráběl švédský koncern Saab ve spolupráci s BAE Systems. Česko nakonec od nákupu upustilo a letadla si pronajalo. Rakousko se zase rozhodlo pro nákup stíhaček Eurofighter od evropského konsorcia EADS, za který prý BAE Systems spolu s Mensdorff-Pouillym nakonec rovněž lobbovala. Státní zastupitelství viní podnikatele také z toho, že se během vyšetřování kontroverzního pořízení stíhaček rakouskou vládou dopustil falešné výpovědi. Obžalován je rovněž z předložení zfalšovaného důkazu.

Proces je předběžně naplánován na deset jednacích dnů do poloviny ledna, kdy se očekává vynesení rozsudku. Podle rakouských médií prokázaní viny obžalovaným nebude pro státního zástupce jednoduché, protože na rozkrytí případu nemá firma BAE Systems zájem. Kromě toho už nejsou naživu někteří klíčoví svědkové.

Představitelé britské zbrojařské firmy v procesu před vídeňským soudem obžalováni nebyli. Společnost před dvěma lety po zaplacení pokuty v rámci mimosoudního vyrovnání dosáhla zastavení podobného procesu proti ní ve Velké Británii a USA.

Telefonát Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)