Za podíl na vraždě Politkovské dostal expolicista 11 let vězení

Moskva - Moskevský městský soud poslal na 11 let do vězení expolicistu Dmitrije Pavljučenkova, kterého uznal vinným ze spoluúčasti na vraždě známé ruské novinářky Anny Politkovské. Soudce rovněž nařídil, aby odsouzený zaplatil rodině novinářky odškodné ve výši tří milionů rublů (asi 1,9 milionu korun).

Politkovská byla zavražděna před šesti lety. Pavljučenkov jako náčelník sledovacího útvaru moskevské policie nechával podle obžaloby komentátorku opozičního listu Novaja gazeta sledovat a detailně zaznamenal její denní rozvrh. Informace pak předal bezprostředním vykonavatelům vraždy. Údajně také najatým zabijákům zajistil vražednou zbraň.

Soud přihlédl ke skutečnosti, že odsouzený loni přistoupil na spolupráci s vyšetřovateli. Obžalovaný, který takovou dohodu učiní, může být podle ruských zákonů odsouzen maximálně ke dvěma třetinám obvyklé trestní sazby. Prokuratura pro Pavljučenkova žádala 12 let vězení. Po šesti letech může požádat o podmínečné propuštění.

Pavljučenkov, který dnes po příchodu do soudní síně zkolaboval, se v závěrečné řeči omluvil rodině zavražděné novinářky, vyjádřil lítost nad svými činy a požádal soud o shovívavost.

Advokáti žádají zrušení rozsudku

Podle obhájců trpí Pavljučenkov blíže neurčenou závažnou nemocí, je státem uznaným invalidou a ve vězení bude „pomalu umírat“. Advokáti proto s ohledem na jeho zdraví budou usilovat o zrušení rozsudku.

Pavljučenkov se dosud nacházel v domácím vězení. Po dnešním vynesení rozsudku byl hned v soudní síni zadržen.

Rozhovor s Liborem Dvořákem (zdroj: ČT24)