Jižní Amerika se dá projet i v trabantech

Praha – Afriku už v trabantech projeli, natočili o tom i dokumentární film s názvem Trabantem napříč Afrikou. Teď se mladí čeští dobrodruzi vydali za dalším cílem – projíždějí Jižní Ameriku. V trabantech, jednom fiatu a na jedné motorce brázdí Češi, jeden Slovák a Poláci deštné pralesy v Amazonii i vysoké Andy. Míří až do nejjižnější části kontinentu a skončí v Buenos Aires, odkud pošlou auta domů lodí.

Expedice, jejíž členkou byla i redaktorka České televize Dana Zlatohlávková, by měla končit až na začátku ledna. Podle jejích slov se dá země v trabantech poznat velmi detailně. „Pohybujete se totiž jednak pomalu a jednak jste i dost blízko u sebe,“ s úsměvem vysvětlila redaktorka. Kromě dvou trabantů ale s expedicí cestuje i malé auto značky Fiat a jedna motorka.

Dana Zlatohlávková, redaktorka ČT:

„V Brazílii jsme zvolili silnici BR319, která není oficiálně průjezdná. Jeli jsme 700 kilometrů po rozbitém asfaltu a nevěděli jsme, jestli to vůbec zvládneme. Vezli jsme si filtr na vodu, sušené potraviny a benzin. Stanovali jsme v podstatě na silnici, bylo tam čtyřicetistupňové vedro a všude kolem malaričtí komáři. I přesto se to ale nakonec podařilo.“

Auty se výprava nakonec dostala i do výšky 4 750 metrů v Andách. „Dorazili jsme tam ve tmě, oslavili jsme to a šli jsme spát. Ta nadmořská výška nám ale nedělala dobře, auta byla zamrzlá,“ popsala Zlatohlávková. Ve čtyřech školách pouštěli cestovatelé peruánským dětem Krtečka. „Nejen, že jsme udělali radost těm dětem, ale podpořili jsme i nadaci Inka. Ochutnali jsme tu i pečená morčata, což je pro ně sváteční jídlo. Bylo zajímavé to zkusit, ale moc masa tam není,“ dodala.

Kolegové jsou teď podle Zlatohlávkové v Chile a končit budou v Buenos Aires. Odtamtud se auta a motorka pošlou domů lodí. „Já jsem odjížděla z Argentiny a celou cestu jsem natáčela, máme tolik materiálu, že by z toho mohl vzniknout i televizní seriál, uvidíme,“ řekla redaktorka.

Rozhovor s Danou Zlatohlávkovou (zdroj: ČT24)