Slovenská policie má klíčového svědka proti Csatárymu

Budapešť – Slovenská policie našla klíčového svědka v případu údajného válečného zločince Lászla Csatáryho. Totožnost svědka je ale přísně tajná a slovenské úřady nechtějí prozradit, kdo to je. Informoval o tom maďarský rozhlas. Csatáry v Maďarsku čelí obvinění, že se za druhé světové války podílel na deportaci 300 Židů z Košic na Ukrajinu, kde byli zabiti. Navíc měl jako šéf maďarské policie v košickém ghettu organizovat deportace tisíců Židů do Osvětimi. Slovensko usiluje o jeho vydání.

Slovenská policie má prý klíčového svědka v kauze válečného 97letého zločince Csatáryho. Svědek údajně přežil v roce 1944 deportaci Židů z Košic. Má prý přesné informace o tom, jak Csatáry velel v místním ghettu. 

Budapešťské státní zastupitelství požádalo slovenské úřady o právní pomoc, aby mohl být svědek co nejdřív vyslechnut, řekla mluvčí státního zastupitelství Bettina Bagolyová. Slovenský ministr spravedlnosti Tomáš Borec se v létě vyslovil pro to, aby byl Csatáry vydán na Slovensko. 

Csatáryho drží maďarské úřady v domácím vězení. V březnu 1948 na Csatáryho vydal zatykač Městský soud v Košicích. Lidový soud ho pak v červnu 1948 v nepřítomnosti odsoudil k trestu smrti. Csatáry ale uprchl do zahraničí, dopaden byl až letos v Maďarsku, kde čelí obvinění z deportace Židů na Ukrajinu. Slováci ho zase chtějí soudit za to, že v košickém ghettu organizoval přesuny Židů do Osvětimy.