OSN: Syrský konflikt se zvrhl v sektářské násilí

Damašek - Konflikt v Sýrii zjevně nabývá ve své podstatě sektářské podoby, kdy proti sobě stojí vládnoucí alávité a většinoví sunnité. Na obou stranách jsou do střetů zapojeni zahraniční bojovníci a útoky páchané oběma stranami stále více porušují mezinárodní právo, píše se v nejnovější zprávě týmu komisařů OSN pro vyšetřování válečných zločinů. Zpráva pokrývá období od 28. září do 16. prosince.

Tým vyšetřovatelů vedený brazilským expertem Paulem Pinheirem byl „mimořádně znepokojen přítomností zahraničních bojovníků… kteří nebojují za lidská práva a demokracii“ na straně rebelů. Vyšetřovatelé zároveň poukazují na další posilování různých povstaleckých skupin, které mají k dispozici i rakety, jimiž mohou bojovat proti tankům a letadlům. Některé opoziční milice ale nespolupracují se Syrskou svobodnou armádou (FSA), nýbrž jsou pod kontrolou islamistů.

Vládní a povstalecké jednotky svádějí ve strategicky důležitých oblastech boj o kontrolu nad dopravními tepnami, letišti a těžebními ropnými lokalitami. Vládní oddíly se podle vyšetřovatelů OSN soustřeďují na udržení kontroly ve velkých městech, jako je Damašek a Aleppo. Obě strany nadále páchají válečné zločiny, zpráva v této souvislosti hovoří o případech mučení a poprav zajatců. Syrské vládní síly ve zvýšené míře používají letecké bombardování, přičemž jeho terčem jsou i nemocnice. Z důkazních materiálů vyplývá, že tyto útoky jsou nepřiměřené.

Pinheirův tým shromažďuje důkazy a svědectví o zvěrstvech spáchaných syrskými vládními vojáky a ozbrojenými povstalci během konfliktu, který se blíží konci druhého roku svého trvání. Podle nejnovějších údajů Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) si vyžádal už na 44 tisíc mrtvých.

Syrští únosci chtějí za trojici cizinců 50 milionů

Výkupné 50 milionů syrských liber (13,3 milionu korun) požadují údajně únosci trojice zahraničních odborníků v Sýrii. Rusové Viktor Gorelov a Abdas Sattár Chasún, který má i syrské občanství, byli spolu s italským inženýrem Mariem Belluomem uneseni v pondělí, když jeli autem z Homsu do přístavu Tartús. Všichni tři pracovali pro soukromou syrskou slévárnu Hmisho & Co. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že výkupné bylo požadováno právě od této společnosti.

Syrský ministr vnitra si léčí zranění z atentátu

Syrský ministr vnitra Muhammad Ibráhím Šaar utrpěl při útoku na své ministerstvo minulý týden četná zranění nohou, břicha a ramene. Dnes byl ošetřen v Bejrútu a podle tamních lékařů jeho život není ohrožen. Lékaři se snaží vyjmout střepiny a provedou také plastickou operaci. Při výbuchu tří náloží u ministerstva vnitra a uvnitř objektu zahynulo sedm lidí a 50 osob utrpělo zranění. Státní sdělovací prostředky tvrdily, že Šaar vyvázl nezraněn.