Papež drtivě porazil Justina Biebra

Vatikán - Pětaosmdesátiletý papež Benedikt XVI., který před týdnem poslal svůj první tweet prostřednictvím svého účtu na Twitteru, v počtu přeposlání této zprávy, takzvaných retweetů, jeho fanoušky překonal i kanadského zpěváka Justina Biebera.

Papež má sice zatím jen 2,1 milionu takzvaných odběratelů, zatímco Biebera, jednu z nejpopulárnějších osobností hudební scény a potažmo na internetových sociálních sítích, sleduje 31,7 milionu osob. Papežův tweet si ale přeposlalo 50 procent jeho fanoušků, zatímco Bieberův nejpopulárnější vzkaz, komentář k úmrtí šestiletého fanouška, si přeposlalo 0,7 procenta odběratelů.

Hlava katolické církve má vlastní oficiální účet na sociální síti Twitter, která mu otevírá novou cestu k okamžitému vyslání krátkých vzkazů milionům uživatelů, od 3. prosince.

Papež píše do novin

Benedikt XVI. se v dnešním vydání listu Financial Times zamyslel nad zapojením křesťanů v současném světě. Je to poprvé, co napsal článek pro sekulární noviny. Hlava katolické církve v něm mimo jiné upozorňuje, že Vánoce jsou obdobím radosti, ale také příležitostí k hlubokému zamyšlení a „dokonce zpytování svědomí“.

Renomovaný list papežův text otiskl na dvoustraně s názory a komentáři. Nejvyšší představitel katolické církve v něm u příležitosti blížících se Vánoc, kdy křesťané oslavují narození Ježíše Krista, vybízí k přehodnocení priorit a vlastního způsobu života.

„Je to evangelium, ve kterém křesťané nacházejí inspiraci pro svůj každodenní život a pro účast ve světských záležitostech - ať v parlamentu, nebo na burze,“ píše papež na konci roku, který „pro mnohé znamenal hospodářské utrpení“. Míní, že křesťanští věřící by se místo stranění se světa měli zapojit do jeho chodu. Jejich angažmá v politice nebo v ekonomice by však mělo přesahovat jakoukoli formu ideologie, píše papež a připomíná, že křesťané se na základě svého přesvědčení stavějí proti chamtivosti a zneužívání.

Benedikt hojně publikoval během své kariéry biskupa a vysokého představitele Vatikánu až po papežský post, do nějž byl zvolen v dubnu roku 2005. Vatikán uvedl, že hlava katolické církve v minulosti publikovala v italském církevním časopise a v týdeníku jeho někdejší mnichovské diecéze.