Znečištěné ovzduší zkracuje obyvatelům Pekingu život

Peking - Znečištěné ovzduší svírá velkoměsta v Číně. Částice pod 2,5 mikronu jsou přitom pro zdraví mnohem nebezpečnější, než si vědci dosud mysleli. Upozorňuje na to v týdnu zveřejněná studie pekingské univerzity a organizace Greenpeace East Asia. Ekonomické škody spojené se znečištěním ovzduší jdou jen v Pekingu do stovek milionů dolarů.

Podle organizací sledujících kvalitu ovzduší v nejvíc znečištěné metropoli světa obyvatele dusí smog 290 dní v roce. Analýzy dat kvality vzduchu ukazují, že ovzduší v Pekingu je šestkrát až sedmkrát znečištěnější než nejšpinavější města Evropské unie. Lékaři dodávají, že trvalý pobyt v tomto prostředí zkracuje lidský život v průměru o pět let. 

Míru znečištění většími částicemi zveřejňuje čínská vláda již dlouho, mikročásticemi ale teprve od letošního jara. Americká ambasáda je sleduje už léta a zveřejňuje každou hodinu na internetu ke zlosti čínské vlády. Stále více obyvatel si totiž uvědomuje obrovskou míru znečištění a jeho dopady. „Mám strach o své zdraví, také o děti a staré lidi. Dýcháme špinavý vzduch,“ řekla jedna z obyvatelek města.

Smog v Pekingu
Zdroj: ČT24

Obavy jsou namístě

Podle studie čínské organizace proti rakovině se v zemi za posledních třicet let zvýšil výskyt rakoviny plic o 465 procent - jen v Pekingu je za posledních deset let o 60 procent rakoviny plic víc. „Víme, že větší částice může člověk vykašlat. Ty menší se ale dostanou hluboko do plic a je těžké se jich zbavit. A obsahují-li toxické látky, poškodí plíce,“ poznamenal onkolog Č' siou i.

Pekingské úřady sice omezily dopravu a uzavřely nejproblematičtější továrny, problém ale přetrvává. Podle kritiků za vše může obrovský a špatně kontrolovaný růst města. Peking má dnes přes 5 milionů automobilů, dvakrát více než před pěti lety. Tři čtvrtiny domácností dvaadvacetimilionové metropole navíc vytápí černé uhlí. „Moc nevěříme tomu, že tuto záležitost mohou vyřešit pouze vládní úřady. Myslím, že musíme do procesu zapojit veřejnost. Proto pracujeme na databázi map znečištění,“ konstatoval obyvatel města Ma Ťün.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)