Indové kvůli znásilněné studentce opět v ulicích, policie zasahuje

Dillí - Indická vláda zakázala protesty a shromažďování více než pěti lidí poblíž státních institucí v centru metropole. Navzdory tomu museli policisté stejně jako v sobotu vodními děly a slzným plynem rozhánět mnohatisícový dav. Ten se domáhal trestu smrti pro pachatele brutálního znásilnění třiadvacetileté studentky medicíny. V důsledku dnešních střetů demonstrantů s policií bylo podle agentury Reuters v nemocnici ošetřeno okolo tří desítek zraněných lidí včetně policistů.

Davy demonstrantů se chtěly dostat k prezidentskému paláci, aby vymohly trest smrti pro šestici mužů. Ti minulý pátek v autobuse brutálně znásilnili třiadvacetiletou studentku medicíny, když se vracela z kina. Surově zbili ji i jejího přítele a nahé je pak pohodili u silnice. Policie v centru hlavního města preventivně uzavřela východy z metra a některé ulice. U Indické brány se ale odpoledne místního času znovu začali scházet lidé a později opět vypukly násilnosti.

Úřady v reakci na to zákaz shromažďování odvolaly. Někteří účastníci demonstrace se však později začali zaměřovat na ničení aut a zapalování ohňů. „Původně poklidný protest ovládli výtržníci,“ řekl novinářům policejní důstojník Dharmendra Kumar. Do napjaté atmosféry vystoupila šéfka vládního Indického národního kongresu Sonia Gándhíová. V noci na dnešek hovořila s některými z demonstrujících a dnes za nimi vyšla spolu se synem Ráhulem. „Slíbila nám, že spravedlnosti bude učiněno zadost,“ řekl jeden ze studentů, který s Gándhíovou hovořil.

„Je to otřesný a nelidský incident. Když jsem se to dozvěděla, tak jsem plakala. Nikdy jsem se nebála odcházet večer z práce, ale teď mám venku strašlivou hrůzu a pečlivě střežím každý svůj krok,“ řekla jedna z protestujících. Na posledního z mužů musela indická policie dokonce nastražit past. Do té se pachatel chytil až dnes.

Indická vláda zvažuje pro pachatele doživotní trest

Státní ministr vnitra vyzval demonstranty k pokojným protestům a ujistil je, že je vláda slyší a opatření k lepší ochraně žen už připravuje. Dnešek ale přinesl i světlé stránky. Zdravotní stav třiadvacetileté studentky se prý pomalu lepší.

Pozorovatelé tvrdí, že násilí proti ženám je v Indii na vzestupu hlavně kvůli tomu, že stále více žen opouští domovy a chodí do práce. V zemi navíc panuje hluboce zakořeněné přesvědčení, že ženy jsou podřadné. Mnoho rodin stále pokládá narození dívky za břemeno a závazek platit v budoucnu vysoké věno.

Případ nutí indickou vládu k debatě o mimořádném trestu. Nejvyšší sazbou pro pachatele znásilnění je nyní doživotí. Ministr vnitra Sušílkumár Šinde už ale hovořil o možnosti těžšího trestu v mimořádně brutálních případech. V Indii se trest smrti vykonává jenom výjimečně, od roku 2004 byly popraveny pouze dvě osoby - muž, který znásilnil a zabil školačku, a jediný z atentátníků, který přežil teroristické útoky v Bombaji z roku 2008.

V Indii se protestuje (zdroj: ČT24)