Závadný alkohol zabil o Vánocích šest Poláků

Varšava - Šest lidí zemřelo v posledních dnech v Polsku na otravu závadnými alkoholickými nápoji a šest dalších osob bylo hospitalizováno. Úřady vyzývají obyvatele země, aby kupovali lihoviny pouze z důvěryhodných zdrojů.

Čtyři oběti má vánoční večírek ve městě Stargard u Štětína na severozápadě Polska. Na konzumaci nápojů nakoupených zřejmě na místním trhu doplatili v noci na středu dva muži a dvě ženy. První pár lidí zemřel přímo na místě, další po převozu do nemocnice.

„Již máme jistotu, že oběti požily metylalkohol,“ potvrdil mluvčí policie Przemyslaw Kimon. Policie ze Štětína vyslala do Stargardu zvláštní tým, který má v období konce roku, kdy Poláci pijí víc alkoholu než jindy, zabránit dalším tragédiím.

Dalších pět osob, které byly na stejném večírku, je v nemocnici. Protože vypily pouze nevelké množství otráveného nápoje, jsou podle policie mimo nebezpečí.

Metylalkohol si vyžádal také dva mrtvé ve městě Hnězdno na západě Polska. Policie oznámila, že jeden člověk je zde stále hospitalizován.

Policisté nyní zkoumají láhve, ze kterých otrávení lidé ve Stargardu alkohol popíjeli. Žádné údaje o tom, kdo nápoje vyrobil, na nich prý nejsou.