Napětí v SAR sílí, USA evakuovaly svou ambasádu

Bangui/Washington - Kvůli sílícím nepokojům ve Středoafrické republice uzavřelo americké ministerstvo zahraničí svou tamní ambasádu. V zemi se stupňuje násilí a vzbouřenci, kteří obsadili nejméně deset měst na severu země, postupují k hlavnímu městu Bangui. Obyvatelé 600tisícového hlavního města se obávají brzkého útoku povstalců. Americký velvyslanec a kolem 40 dalších osob proto odletělo letounem armády USA z Bangui do Keni.

Prezident Středoafrické republiky François Bozizé ve čtvrtek znovu požádal Francii a USA o pomoc v boji s povstalci, ale vůči sílící hrozbě zůstává osamocen. Ani žádný z okolních států se prý nechystá mu pomoci. OSN ve čtvrtek potvrdilo, že ze země stahuje své pracovníky.

Vzpouru ve Středoafrické republice vede koalice Séléka, která od 10. prosince obsadila několik měst na severu a ve střední části tohoto nezávislého státu s přibližně 4,5 milionu obyvatel. Rebelové ve středu vyzvali vedení země, aby složilo zbraně a vzdalo se.

Obyvatelé hlavního města Bangui, kde žije na 600 000 lidí, se obávají brzkého útoku povstalců. Podle armádních zdrojů se rebelové přiblížili nejméně do vzdálenosti 75 kilometrů od města a informace z diplomatických kruhů mluví o tom, že metropoli obklíčili. Boje mezi rebely a vládními vojáky propukly ve městě Bambari. Po pětidenní nadvládě rebelů nyní město zřejmě opět ovládají vládní jednotky.

Koalice Séléka chce svrhnout prezidenta Françoise Bozizého, pokud nebude dodržovat dřívější mírové dohody s povstalci. Mluvčí koalice ve čtvrtek řekl, že rebelové svůj postup před Bangui zastaví, aby dali možnost zprostředkování mírových rozhovorů. O ně nyní usilují vedoucí regionální činitelé.