Asad ztrácí hlavu, bojí se o svou bezpečnost

Káhira/Damašek - Vojáci armády syrského vládce Asada údajně popravili přes 200 lidí poté, co se jim podařilo vytlačit rebely z části provincie Homs. Podle CNN jen v sobotu v Sýrii zemřelo skoro 400 lidí. Podle listu The Washington Post syrský prezident Bašár Asad ztrácí půdu pod nohama. Prý se bojí o své bezpečí a během dne vůbec nevychází ven, denně mění ložnici a přísně si kontroluje jídlo.

Situace v Sýrii je velice špatná a zhoršuje se každým dnem, přesto je mírové řešení krize v této blízkovýchodní zemi stále možné. Tvrdí to zvláštní vyslanec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Lachdar Brahímí. „Řešení se ještě dá najít na základě plánu dohodnutého v červnu v Ženevě, ale je to každým dnem složitější,“ řekl Brahímí v Káhiře. 

Pokud se nepodaří nalézt mírové řešení, obává se Brahímí, že Sýrie by se mohla stát novým Somálskem, které je od vypuknutí občanské války v roce 1991 bez účinné centrální vlády. 

Syrský prezident Bašár Asad se údajně co nejvíce snaží posílit vlastní bezpečí a ze strachu během dne nevychází ven. Píše to americký deník The Washington Post. Podle jeho zdrojů je zjevné, že se Asad v posledních týdnech začal stahovat do soukromí: nedává rozhovory, už dlouho nevystoupil s žádným projevem a neobjevil se ani v živém vysílání státní televize. 

Asad si prý také začal přísně kontrolovat jídlo, aby unikl otravě. Každý den spí na jiném místě. Zástupce zpravodajské služby listu The Washington Post řekl, že syrský vůdce přestal za denního světla vycházet ven, aby nedal šanci odstřelovačům. 

Boje v Sýrii začaly loni v březnu a za 21 měsíců si už vyžádaly na 45 tisíc lidských životů.

Boje v Sýrii pokračují (zdroj: ČT24)