Pobřeží slonoviny truchlí za oběti novoročního masakru

Abidžan - Třídenní státní smutek vyhlásilo Pobřeží slonoviny po novoročním neštěstí, při němž bylo v davu ušlapáno nejméně 61 osob. Lidé, kteří sledovali novoroční ohňostroj, se po půlnoci dostali do tlačenice v úzkých bočních uličkách Abidžanu. Mnoha obětem bylo méně než 15 let. Další až dvě stovky lidí se zranily a řada z nich je v kritickém stavu.

Prezident Alassane Ouattara označil neštěstí v Abidžanu za národní tragédii. Některé zraněné navštívil v nemocnici a slíbil, že náklady na léčbu uhradí vláda.

Lidé odcházející ze stadionu Felixe Houphoueta Boignyho ve čtvrti Plateau, kde sledovali novoroční ohňostroj, se v úterý po půlnoci dostali do tlačenice v úzkých okolních uličkách. Část obětí byla ušlapána, část se udusila. Podle některých teorií vyvolala paniku skupinka mladíků ozbrojených noži, kteří lidem kradli mobilní telefony. Objevilo se ale také tvrzení, že bezpečnostní síly nebyly odpovídajícím způsobem připraveny zvládnout mnohatisícový dav.

V Angole v tlačenici zemřelo 13 lidí

Při pokusu zúčastnit se masové sváteční bohoslužby na místním sportovním stadionu zahynulo na Nový rok v angolské metropoli Luandě 13 lidí. Dav věřících je v úzké vstupní bráně ušlapal, dalších 120 lidí bylo podle záchranářů zraněno. Mezi oběťmi jsou čtyři děti.

Bohoslužbu organizovala místní sekta letničního hnutí Univerzální církev božího království (IURD) na stadionu Cidadela Desportiva v Luandě. Organizátoři očekávali účast do 70 000 věřících, což je kapacita stadionu, ale zájem přivítat nový rok 2013 modlitbou projevilo mnohem víc lidí.