Chávez bojuje s infekcí, údajně se s ním už přijela rozloučit rodina

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez je po poslední operaci rakoviny z poloviny prosince nadále postižen plicní infekcí, která mu ztěžuje dýchání. Nejnovější informace o Chávezově stavu oznámila venezuelská vláda. Chávez pobývá v kubánské nemocnici a podle španělského deníku ABC se u něj schází jeho rodina k poslednímu rozloučení.

„Velitel Chávez čelí komplikacím v důsledku těžké plicní infekce,“ sdělil ministr informací Ernesto Villega. „Tato infekce způsobila dechovou nedostatečnost, která od velitele Cháveze vyžaduje, aby přísně dodržoval podmínky léčby,“ uvádí se v komuniké ministerstva bez dalších podrobností.

Vládní zpráva také vyjádřila důvěru v Chávezův lékařský tým. Odsoudila přitom „psychologickou válku“, kterou údajně vedou zahraniční média ve vztahu k Chávezovu zdravotnímu stavu.

Nicolas Maduro:

„Víme, že za všemi těmi manipulacemi stojí Spojené státy. Myslí si, že prezidentova poslední hodina už přišla a vstoupily do jakéhosi šíleného útočného režimu.“

Chávez se neobjevil na veřejnosti od té doby, co byl v kubánské metropoli Havaně minulý měsíc počtvrté za rok a půl operován kvůli rakovině v pánevní oblasti. Autoritářský socialista byl přitom v říjnu zvolen prezidentem země na další šestileté období a 10. ledna by měl být inaugurován. Venezuelská opozice ve středu vyzvala vládu, aby „zveřejnila plnou pravdu“ o jeho zdravotním stavu.

Venezuelský viceprezident a Chávezův předpokládaný nástupce Nicolás Maduro se ve čtvrtek vrátil z Havany, kde Cháveze osobně navštívil v nemocnici. Řekl, že prezident je „v komplikovaném a křehkém pooperačním stavu“, konkrétní informace o jeho stavu ale nepodal. „Uvědomuje si boj, jímž prochází, a má stejně bojovného ducha, stejnou sílu a energii, jakou měl vždy,“ řekl Maduro. „My s ním budeme se stejnou silou a energií,“ dodal.

Jaký je Chavezův zdravotní stav? (zdroj: ČT24)

Do kubánské metropole se vypravil Chávezův bratr Adán, což analytici oslovení španělským deníkem ABC považují za znamení blížícího se konce. Rozhodnutí o tom, zda prezidenta odpojit od přístrojů, které nyní pomáhají zajišťovat všechny životně důležité funkce, má podle deníku ze zákona v rukou jeho starší dcera Rosa Virginia. Ta se svým manželem, ministrem vědy Jorgem Arreazou setrvává u Cháveze od operace. „Velitel Chávez stále tvrdě bojuje a posílá všechnu svou lásku našemu lidu,“ napsal ve čtvrtek jeho zeť na svůj twitterový účet.