Coloraďané si ode dneška legálně zahulí - a uvidí…

Denver (USA) - Užívání marihuany pro rekreační účely je ode dneška legální v americkém Coloradu. Ve Washingtonu už zákon o legalizaci vstoupil v platnost; oba státy si to odhlasovaly v listopadových referendech, federální zákony marihuanu ale nadále zakazují. Přesto se úřady na rekreační kuřáky marihuany zaměřovat nebudou.

Colorado má dokonce už svůj první klub, kde se droga smí legálně kouřit – Club 64. Jmenuje se podle paragrafu číslo 64, který ve státě používání marihuany pro rekreační účely povolil. V klubu si sice nemůžete marihuanu koupit, ale můžete sem přijít, marihuanu si přinést a podělit se tady o ni.

Koupit si drogu nebude v Coloradu možné ještě asi rok a stále není jasné, jak bude její prodej a užívání v praxi fungovat. Federální zákony totiž látku dál zakazují. Jedinými místy, kde si ji v Denveru mohou dnes lidé koupit, tak zůstávají výdejny, kde ji poskytují na lékařský předpis.

Coloradský Club 64
Zdroj: ČT24

Colorado si od prodeje marihuany slibuje miliony dolarů ročně. Přispět do státní pokladny by jednou mohl i Club 64. Ne všem se ale líbí. Majitelé proto ujišťují, že s nimi nebudou problémy. „Nejhorší, co se může stát, je to, že budeme zavírat o hodně dřív než ostatní bary, protože všem se bude chtít spát,“ říká s nadsázkou spolumajitelka klubu Chloe Villanová.

Colorado není jediným státem, který v listopadu v referendu legalizaci marihuany pro rekreační účely schválil, a prolomil tak jedno velké tabu. Droga je legální už i ve Washingtonu a další státy by mohly brzy následovat.

V Coloradu začne platit zákon o legalizaci marihuany (zdroj: ČT24)

Postoj Američanů k marihuaně se totiž v poslední době skutečně mění. V 18 státech, například v Kalifornii, se droga smí používat ze zdravotních důvodů, což se rovná faktické legalizaci. Získání lékařského předpisu totiž není nic obtížného.

„Z hlediska priorit nedává smysl, abychom se zaměřovali na rekreační uživatele drog ve státech, které stanovily, že to je legální,“ uvedl už v polovině prosince prezident Barack Obama s tím, že země má důležitější problémy a že federální vláda má již tak plné ruce práce při stíhání zločinnosti. I ve státech, kde již dříve byla marihuana legální k lékařským účelům, federální úřady totiž často zakročovaly proti některým obchodům s drogami. Demokratičtí guvernéři ze států Colorado a Washington osobně pro beztrestné užívání a držení marihuany nejsou, shodně ale říkají, že rozhodnutí voličů respektují.