Žraločí ploutve pokryly hongkongské střechy

Hongkong - Ochránce přírody šokovaly záběry z Číny. Ukazují tisíce žraločích ploutví, které se suší na střechách v Hongkongu. V zemi jsou žraločí ploutve vysoce ceněnou pochoutkou, která se používá hlavně na výrobu slavnostních polévek. Ochránci vyzvali k ukončení takového barbarství.

Obchodníci se žraločími ploutvemi přestěhovali svůj byznys z rušných ulic na střechy. Svědčí o tom záběry, na nichž je vidět střecha místní továrny, na které se suší tisíce čerstvě uříznutých žraločích ploutví. Aktivista Gary Stokes z organizace Sea Shepherd odhadl, že tady je kolem 15 až 20 tisíc ploutví. Jde zřejmě o zásoby na oslavu nového roku, který letos připadá v Hongkongu na 10. února. 

„Dřív sušili ploutve na ulici a lidem se to nelíbilo. Hlavně turistům – všichni ti mrtví žraloci na ulici, to nebylo hezké. A naše video minulý rok obletělo celý svět. Očividně se tu svoji špinavou hru rozhodli schovat, a proto se přestěhovali na střechy,“ vysvětluje Gary. 

Hong Kong zásobuje žraločími ploutvemi polovinu světového trhu. Místní považují žraločí ploutve za symbol luxusu, který tradičně zdobí bohaté čínské bankety. Mnozí i z řad prodejců se teď nicméně shodují, že trh je potřeba regulovat. Nikdo totiž nedokáže přesně odhadnout, kolik ploutví se na střechách nachází a kolik zvířat následkem tohoto obchodu trpí. 

Ochránci tvrdí, že rybáři žralokům uříznou ploutev a pak vhodí zvíře zpátky do vody. Vyzývají proto, aby se takové barbarství zakázalo. Obchodníci ovšem tvrdí, že je tento průmysl legální. „Zastánci životního prostředí celou situaci zkreslují a poškozují naše odvětví,“ říká Ho Siu-chai, prezident hongkongského trhu se žraločími ploutvemi. 

Kampaně ochránců přírody přinesly ale v Hongkongu v posledních letech své ovoce a velké hotelové řetězce už tuto kontroverzní pochoutku ze svého jídelníčku vypustily. Hongkongská letecká společnost Cathay Pacific pak odmítá žraločí ploutve přepravovat. 

Ročně rybáři zabijí kolem 73 milionů žraloků, Hongkong sám dováží kolem 10 tisíc tun ploutví, které následně míří na čínskou pevninu. Kilogram této pochoutky přitom může stát v přepočtu i 25 tisíc korun. Jedna polévková miska potom přijde na 2 500 korun.

Žraločí ploutve pokryly střechy (zdroj: ČT24)