Letenky atentátníkům z 11. září kupoval al-Awlaki

Saná - Jemenský duchovní Anwar al-Awlaki podle všeho koupil letenky třem z 19 atentátníků, kteří zaútočili letadly v USA 11. září 2001. Washingtonská protikorupční organizace Judicial Watch na své webové stránce zveřejnila cenzurovaný dokument, z něhož je patrné, že Federální úřad pro vyšetřování (FBI) věděl o al-Awlakiho napojení na atentátníky už 27. září 2001.

Letenky pro atentátníky byly koupeny krátce před atentáty. Mezi těmi, jimž al-Awlaki pomohl sehnat letenku, byl Egypťan Muhammad Atta, který se strojem narazil do jedné z věží Světového obchodního střediska (WTC) v New Yorku a je považován za vůdce skupiny. Další letenky byly na jméno jednoho z bratrů Šihríů a Sattáma Sudžámího, kteří byli v Attově skupině.

Al-Awlaki měl americké i jemenské občanství a byl považován za velmi schopného náboráře pro teroristické akce. Z USA se přesunul v roce 2002 do Británie a o dva roky později do Jemenu a americký prezident Barack Obama po likvidaci al-Awlakiho americkým bezpilotním letadlem v roce 2011 v Jemenu řekl, že to byl velmi aktivní plánovač protiamerických útoků. Připisuje se mu mimo jiné příprava atentátu na americké letadlo mířící do Detroitu v prosinci 2009. Atentátník měl výbušniny všity do spodního prádla, ale nepodařilo se mu je odpálit.

Judicial Watch upozorňuje na to, že ačkoli bylo FBI už koncem roku 2001 jasné, že měl al-Awlaki s atentáty něco společného, pozval ho Pentagon v únoru 2002 na slavnostní večeři pořádanou pro zástupce muslimské komunity v USA. V září 2009 ho vyšetřovatelé spojovali s 26 teroristickými akcemi, Obama dal k jeho likvidaci povolení v roce 2010. Následující rok byl al-Awlaki pozván na americké velvyslanectví v Saná, aby si vyzvedl obsílku, v níž mu bylo sděleno, že kvůli aktivitám ohrožujícím bezpečnost USA mu byl zrušen americký pas.