Nové berlínské letiště nebude ani letos

Berlín - Nové berlínské letiště nezačne fungovat ani letos, ale nejdříve příští rok. Je to už čtvrté posunutí termínu dokončení problémového projektu a navíc hrozí jeho další prodražení na více než pět miliard eur (127 miliard Kč). Že se termín 27. října 2013 nepodaří dodržet, přiznal i berlínský primátor Klaus Wowereit, který v reakci na to rezignoval na post předsedy dozorčí rady letiště.

Nové letiště na jižním okraji německé metropole, které má nahradit obě nynější, ale kapacitně už nevyhovující letiště Tegel a Schönefeld, mělo podle posledních plánů zahájit provoz letos 27. října. Podle deníku Bild ale hlavní technik Horst Amann na jednání představitelů letištní společnosti se zástupci stavebních firem 18. prosince 2012 dokončení stavby v roce 2013 vyloučil a jako nejbližší možný termín uvedl rok 2014. Důvodem jsou prý přetrvávající problémy s protipožárním systémem.

Primátor odmítá nový termín otevření letiště odhadovat. Před jeho stanovením je podle něj „nutné udělat některé kroky“.

Letiště, které ponese jméno bývalého západoněmeckého kancléře Willyho Brandta, se má stát třetím největším v Německu po Frankfurtu nad Mohanem a Mnichovu. Zpočátku chce ročně odbavit nejméně 27 milionů pasažérů, jeho kapacita má ale postupně narůst až na 45 milionů cestujících za rok.

Letiště mělo být v provozu už od podzimu 2011. Otevření se však nejprve posunulo na červen loňského roku, měsíc před startem byl termín kvůli problémům s protipožárním zabezpečením ale znovu oddálen, tentokrát na letošní březen. I tento termín se však ukázal jako nereálný, a tak bylo spuštění přesunuto na říjen. Kvůli opakovaným odkladům otevření a nárůstu nákladů čelí projekt i jeho představitelé v Německu obrovské kritice i výsměchu.

Telefonát Martina Jonáše (zdroj: ČT24)