BBC znovu na pranýři kvůli zneužívání

Londýn - Britský soud začal projednávat další část kauzy sexuálního zneužívání na půdě BBC. Třiaosmdesátiletý bývalý moderátor Stuart Hall ale obvinění odmítá. Podle obžaloby ale v 70. a 80. letech sexuálně obtěžoval dívky ve věku 9 až 17 let. Hall se proslavil komentováním sportovních přenosů v rádiu a sportovním pořadem v televizi.

Policisté jej zatkli počátkem prosince v jeho domě ve Wilmslow na severu Anglie, poté ho několik hodin vyslýchali. Propuštěn byl na kauci. BBC ihned oznámila, že dokud neskončí vyšetřování, nebude se Stuart Hall ve vysílání objevovat. Pro stanici to znamená další nepříjemnost poté, co se v říjnu ukázalo, že její další slavný moderátor, již zesnulý Jimmy Savile, během let zneužil řadu dětí. Policie upozornila, že zatčení se Savileem nesouvisí. Kvůli kauze Jimmyho Savilea a falešnému obvinění lorda McAlpinea dokonce rezignoval ředitel BBC, byl také pozastaven investigativní pořad Newsnight.

Hall pracuje pro BBC přes 50 let. V 70. letech se proslavil moderováním soutěže It's A Knockout a pak jako první uváděl televizní sportovní pořad A Question of Sport. Dodnes je oblíbeným komentátorem fotbalových utkání na rozhlasové stanici BBC 5. Letos v lednu dostal od královny řád Britského impéria.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)