Holmes nastražil výbušniny, aby odvedl pozornost od pekla v kině

Denver – Ve Spojených státech začalo předběžné řízení s Jamesem Holmesem. Ten čelí obvinění, že loni při premiérovém představení nového Batmana zastřelil 12 lidí a dalších 58 zranil. Při přelíčení se dostávají na veřejnost podrobnosti celé tragédie - například to, že střelec nastražil ve svém bytě výbušniny, které měly odvést pozornost policie od dění v kině.

Soudní slyšení začalo svědectvím dvou policistů, kteří dorazili na místo střelby jako první. Oba podrobně popsali hrůzný pohled na výsledek vrahova řádění. Jeden ze strážníků uvedl, že střelec měl na sobě plynovou masku a helmu. Po spatření policisty prý mlčky zvedl ruce nad hlavu, aby se bez odporu vzdal. V křížovém výslechu obhajoby dodal, že Holmes vypadal, jako by byl odtržený od všeho kolem.

"Obvinění zahrnují prvky jako 'úmyslně' nebo 's extrémní lhostejností k lidskému životu'. Všechno jsou to prvky, které musí státní zástupce podložit dostatkem důkazů," říká profesorka práva na denverské univerzitě Karen Steinhauserová.

Soud s Jamesem Holmesem
Zdroj: ČT24

Holmes nastražil výbušniny, aby odvedl pozornost

Během slyšení poodkryl agent FBI Garrett Gumbinner další podrobnosti z tragédie. Holmes nastražil ve svém bytě řadu výbušnin, protože doufal, že případná exploze odláká pozornost policie od kina.

Vyšetřovatelé v Holmesově bytě objevili labyrint drátů a výbušnin, které měly explodovat buď při vstupu, nebo za pomoci dálkového ovladače v odpadkovém koši před domem. „(Holmes) řekl, že nastražil výbušniny, aby v jeho bytě vypukl požár a policie vyslala své hlídky do jeho domu, a ne do kina,“ uvedl Gumbinner.

Podle agenta umístil Holmes také složitý dálkový odpalovací mechanismus do odpadkového koše před domem. Na něj položil magnetofon, který začal hrát hlasitou hudbu a měl přilákat pozornost kolemjdoucích.

Příbuzní chtějí vědět, proč jejich nejbližší zemřeli

Dnešního slyšení se zúčastnili i svědci, z nichž někteří byli zároveň příbuznými obětí. Holmes podle nich před soudcem neprojevoval žádné viditelné emoce a na vyřčená svědectví nijak nereagoval.

„Můj syn odešel do kina a vrátil se nám v urně. Tak bych alespoň rád věděl, proč se to stalo. Chceme znát detaily a podrobnosti. Ne, abychom to pochopili, to ani nejde. Ale abychom věděli, co se stalo,“ říká otec jedné z obětí střelby.

Příbuzná jedné z obětí střelby:

„Pro mnoho z nás to bylo velice emotivní. Víte, on ani neprojeví žádnou známku lítosti. On je myšlenkami zkrátka někde jinde.“

Ze soudních dokumentů vyplynulo, že Holmes byl před střelbou v péči psychiatra. Starala se o něho profesorka Lynne Fentonová, která je specialistkou na schizofrenii. Mimo jiné je i vedoucí psychiatrické ordinace pro studenty Coloradské univerzity a právě tam byl Holmes kdysi doktorandem. Útočník jí dokonce údajně poslal zápisník s plány na zabíjení. Balíček s notesem byl ale bohužel doručen až po střelbě.

Holmes stanul před soudem (zdroj: ČT24)