Pevninské Řecko mrzne, ostrovy se třesou

Atény - Řecko překvapil sníh a nízké teploty. Sníh zasypal celý sever země, sněží dokonce i v Aténách a teploty klesly během noci nejméně o pět stupňů. Rtuť bude podle meteorologů padat dál až na minus 13 stupňů. Do ulic proto vyrazili sociální pracovníci, kteří lidem bez domova rozdávají deky a jídlo a snaží se je přesvědčit k odchodu do provizorních ubytoven.

„Je to těžký úkol, protože Atény jsou velké a v každém rohu by mohl být bezdomovec. Abychom jich našli co nejvíc, potřebujeme pomoc místních. (…) Počet lidí bez domova stoupá. Netvrdím, že jsme se dostali do stavu humanitární katastrofy, ale ta situace je bezpochyby vážnější než dřív,“ říká zástupce aténské radnice George Apostolopoulos. Jen v metropoli žije na ulici přes 10 tisíc lidí, v celém Řecku pak víc než dvakrát tolik. Kvůli trvající ekonomické krizi jich stále přibývá. Statistiky mluví od roku 2009 o nárůstu o 30 procent.

Úřady otevřely provizorní ubytovny ve veřejných tělocvičnách, kam se mohou lidé přijít najíst a přespat. Větší poptávka je i po jídelnách pro chudé. Na novoroční pečené jehněčí od aténské radnice přišlo na 600 lidí.

Řecká ekonomika vstoupila do šestého roku recese. V zemi je rekordní 26procentní nezaměstnanost, a víc práce než dřív tak mají snad jen právě sociální pracovníci.

Řecko se potýká se sněhem (zdroj: ČT24)

Řecké ostrovy a turecké břehy zasáhlo zemětřesení

Aby toho nebylo málo, zasáhlo dnes severovýchodní oblast Egejského moře zemětřesení o síle kolem šesti stupňů Richterovy škály. Jeho epicentrum bylo mezi řeckými ostrovy Limnos a Lesbos a tureckým pobřežím. Z regionu nejsou hlášeny žádné významnější hmotné škody ani zranění. Podle Turecka měly otřesy intenzitu 6,2 stupně, zatímco Atény uvádějí 5,9 stupně. Předběžný údaj amerického geologického monitorovacího institutu je 5,7 stupně.