V Kašmíru se našli mrtví zohavení indičtí vojáci

Dillí – Indie vyšetřuje smrt dvou vojáků na hranici s Pákistánem. Z přestřelky v Kašmíru, o který vedou obě země dlouholetý spor, viní pákistánské pohraničníky. Jedno z těl se navíc našlo bez hlavy. Vláda předvolala pákistánského velvyslance. Islámábád tvrdí, že smrt indických vojáků na svědomí nemá. Před několika dny přitom při podobném incidentu v Kašmíru zemřel pákistánský voják.

Nejméně tři oběti už mají střety na indicko-pákistánské hranici v oblasti Kašmíru. V úterý při přestřelce zemřeli dva indičtí pohraničníci. Podle indických úřadů měl přitom jeden z nich uříznutou hlavu. Indičtí vojáci oblast prohledali, ale hlavu nenašli. Druhá oběť měla přitom podříznuté hrdlo. 

Indické ministerstvo zahraničí potvrdilo, že těla vojáků byla „barbarsky a nelidsky zohavena“, což je „v rozporu se všemi mezinárodními normami chování“. 

Pohřeb zabitého Pákistánce
Zdroj: EPA/STR/ISIFA

Indie si proto předvolala pákistánského vyslance v Dillí. „Opakuji, že něco takového je naprosto nepřijatelné, a očekáváme vhodnou odpověď. Na druhou stranu je důležité, aby tyto násilnosti negradovaly. Nesmíme dovolit další konflikt,“ uvedl indický ministr zahraničí Salman Kuršíd. 

Pákistánská strana již v úterý popřela, že by její vojáci měli životy Indů na svědomí. Chce, aby útoky vyšetřila OSN. Podle Pákistánu se totiž Indie snaží odvrátit pozornost od předchozího útoku, při kterém zahynul na hranicích Pákistánec. 

Území Kašmíru je rozděleno mezi Indii a Pákistán, je dlouhodobým jablkem sváru mezi oběma zeměmi. Dvě ze tří válek, které Indie a Pákistán svedly od získání nezávislosti na Velké Británii v roce 1947, byly právě kvůli Kašmíru. Indie často viní Pákistán, že do indické části Kašmíru posílá ozbrojence podporující místní separatisty. To ale Pákistán popírá.