Znásilnit se dá i na dálku: Švédský případ nebude ojedinělý

Stockholm – „Znásilnění na dálku“ se ocitlo v hledáčku švédské policie. Podnět k tomu dal případ 52letého muže, který si objednal sexuální zneužití dětí na Filipínách a poté ho ze svého švédského domova sledoval přes internet. Prokázaných obětí bylo 11, ve věku od pěti do jedenácti roků. Ve čtvrtek byl za svůj čin ve Švédsku odsouzen k osmi letům, podle vyšetřovatelů ale nebude pravděpodobně jediný, kdo takový zločin spáchal.

V letech 2008–2009 zaplatil místním ženám na Filipínách, aby našly děti, které pak podle jeho návodu před webovou kamerou sexuálně zneužívaly. Za každé znásilnění dostaly v přepočtu od 375 do 1 120 Kč, za něž bylo údajně koupeno jídlo, oblečení a školní potřeby pro oběti.

Soud v jihošvédském Hässleholmu rovněž nařídil odsouzenému složit odškodné v přepočtu 2,68 milionu Kč, které bude rozděleno mezi oběti zneužití. Prokuratura žádala maximální trest 14 let za mřížemi. Odsouzený vinu odmítal s tím, že se stal terčem spiknutí. Usvědčen byl mimo jiné díky důkazům, které se našly na jeho počítači, ať už to byly chaty, v nichž diktoval průběh útoků, či kompromitující screenshoty.

Jedná se o přelomový soudní případ ve Švédsku, protože muž byl v době činu v jiné zemi než jeho oběti. Kauza dala vznik novému termínu „znásilnění na dálku“. Vyšetřovatelé vyjádřili přesvědčení, že přestože u soudu se takovýto případ objevil poprvé, odsouzený patrně nebyl prvním člověkem, kdo podobný zločin spáchal.