Český šlechtic ohromil Česko, Fischer největším smolařem

Praha - Světový tisk hodnotí první kolo českých prezidentských voleb jako vítězství pro Karla Schwarzenberga. Server německého deníku Die Welt označil „českého knížete“, který s Milošem Zemanem postoupil do druhého kola, za překvapivého vítěze voleb. Schwarzenbergovi prý k tomuto úspěchu dopomohla masivní kampaň těsně před volbami. Za překvapivý považují Schwarzenbergův postup i další světové weby. Polská Rzcezc Pospolita označila za největšího smolaře třetího Jana Fischera.

„'Kníže', jak ho Češi krátce a laskavě nazývají, ztělesňuje ideály revoluce a éry Václava Havla a disponuje k tomu velkým mezinárodním renomé,“ hodnotí Die Welt českého ministra zahraničí a konstatuje, že po volbě „byl ve své centrále v jednom z pražských divadel oslavován, jako už by byl novým prezidentem“.

„Po prvním kole historické přímé volby prezidenta neoslavuje v Česku vítěz voleb Miloš Zeman, ale Karel Schwarzenberg,“ píše slovenský deník SME. „Ministr zahraničních věcí se stal největším překvapením.“

„Za favority byli pokládáni Zeman a Fischer, ale Schwarzenberg dokázal svou kampaň završit stylově a přilákal nezvykle veliký dav… Slíbil udělat vše, aby se Česká republika stala úspěšnou zemí,“ shrnula výsledek voleb agentura Associated Press. Závěrem AP upozornila, že oba uchazeči se do sebe pustili ještě před oznámením konečných výsledků. Schwarzenberg označil Zemana za „člověka minulosti“ a expremiér úder hbitě vrátil označením Schwarzenberga za „člověka přítomnosti“ spoluodpovědného za úsporné škrty nynější vlády.

Českou volbu komentuje i Polsko, všímá si propadu favorita. „Za největšího smolaře voleb je považován Jan Fischer,“ píše server polského deníku Rzecz Pospolita. „V průzkumech mu přisoudili druhé místo, zatímco skončil třetí s podporou mnohem nižší, než se očekávalo.“ Polský list si všímá i výsledku „malíře a operního skaldatele s tetováním po celém těle“ Vladimíra Franze, i jeho preference byly podle redakce nadhodnocené.

  • Krone o českých volbách zdroj: krone.at http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4289/428869.jpg
  • Rzeczpospolita o českých volbách zdroj: krone.at http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4289/428870.jpg
  • Graf Volby prezidenta 2013 po sečtení všech hlasů zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4289/428808.jpg
  • Sčítání hlasů v prezidentské volbě autor: Šálek Václav, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4288/428735.jpg

Za překvapivý označil Schwarzenbergův postup do druhého kola prezidentské volby také server německého ekonomického listu Handelsblatt nebo rakouského deníku Der Standard. Německá tisková agentura DPA jeho pokračování v boji o Pražský hrad nazvala „malým překvapením prezidentských voleb v Česku“. Server deníku Süddeutsche Zeitung přesto považuje za hlavního favorita na vítězství Zemana, „jasného vítěze prvního kola“.

Na serveru nejčtenějšího rakouského deníku Neue Kronen Zeitung dominuje výsledku prvního kola české volby ministr zahraničí. „Schwarzenberg jde do užší volby“, oznamuje list a upozorňuje, že hlavním tématem prezidentského klání byl boj proti korupci.

„Vladimír Franz vyvolal otazníky nad seriózností přímé volby“

Podle DPA snímek zcela potetovaného prezidentského kandidáta, který se objevil snad ve všech světových médiích, vyvolal otazníky nad seriózností přímé volby prezidenta. „Nakonec se ale zdá, že se pražský experiment zdařil a sebedůvěra Čechů se zvýšila. Po prvním kole je už jisté, že Češi raději sáhnou po etablovaném politikovi než po nějakém outsiderovi. Nechtějí se ve světě blamovat nějakým bizarním prezidentem,“ poznamenala.

Česko prý „otočí stránku“ za Klausovou dekádou

Podle berlínského deníku Der Tagesspiegel Franzova kandidatura i přes malé naděje na vítězství ukázala, že Češi po éře Václava Klause touží po novém stylu politiky. „Klaus se mnohým jeví jako zkostnatělý představitel, který sleduje především vlastní zájmy a svými stálými výpady proti EU a lhářům o klimatických změnách Českou republiku zahraničněpoliticky izoloval. Po mnoha politických skandálech minulých let si mnoho voličů přeje v politice neopotřebované tváře - a takovou nepochybně nabídl Vladimír Franz,“ napsal Der Tagesspiegel.

AFP upozornila, že oba postupující do druhého kola jsou proevropští politici, a tak čeští voliči „otočí stránku za dekádou euroskeptické hlavy státu Václava Klause“. To samé soudí také agentura Reuters. „Ať vyhraje kdokoliv, nejspíše přivede zemi s 10,5 milionu obyvatel blíže k hlavnímu proudu v Evropě po letech, kdy ji Klausův postoj k unii spíše vyčleňoval z řad ostatních postkomunistických členských států,“ předpověděla agentura.