Vědci se chystají do středu Země

Southampton – Vědci touží po tom poprvé navrtat zemský plášť, a tak připravují odvážný projekt za miliardu dolarů. Než ale získají první vzorky, čeká je běh na dlouhou trať.

Vzorky získané z tzv. Cesty do středu Země budou podle geologů stejně cenné jako ty, které přivezli astronauti z první mise na Měsíc. Pomohou jim zodpovědět otázky o původu a formování Země. 

Ambiciózní projekt na proražení zemského pláště je zatím ve fázi plánování. Geologové právě řeší jednu ze základních otázek, tedy kde vůbec vrtat. Jisté je, že na oceánském dně, kde je zemská kůra silná jen šest kilometrů. Zatím vytipovali tři možné lokality v Pacifiku. 

Projekt Cesta do středu Země (zdroj: ČT24)

„Je to důležité, protože konkrétnímu místu na míru přizpůsobíme vyvíjenou technologii. Podrobně lokality studujeme z geofyzikálního hlediska,“ vysvětlil vedoucí projektu a geochemik z Univerzity v Southamptonu Damon Teagle. 

Připravit projekt je však složitější, než si mnozí umějí představit. Vrtáky budou zatížené až tak, že vydrží pracovat maximálně 60 hodin. Následně se budou muset vyměnit. Dostat se do potřebné hloubky proto může trvat léta, alespoň pokud se nezdokonalí technologie. 

Damon Teagle, vedoucí projektu a geochemik z Univerzity v Southamptonu

„Použijeme rotační vrtáky, které hloubí díru o průměru 30 centimetrů. Využívají se v ropném průmyslu při pronikání do tvrdých materiálů nebo při vědeckých průzkumných vrtech.“

Zemský plášť je tři tisíce kilometrů silná, pomalu se měnící vrstva. Tvoří 84 procent celkového objemu Země, a přesto mají vědci jen rámcovou představu o jejím složení a fungování. „Chceme vědět třeba, kolik je tam vody, oxidu uhličitého nebo uranu. Zjistíme, jak jsou jeho vrstvy promíchané,“ dodává Teagle. 

Cesta k cíli je ale ještě pořádně dlouhá. Do projektu za miliardu dolarů investovala japonská vláda a hledají se další sponzoři. Předchozí americký pokus ze 60. let minulého století skončil právě na neúnosně stoupajících nákladech. Teď si vědci věří a vrtat by se prý mohlo na konci tohoto desetiletí. První vzorky by tak mohli mít do roku 2020.