Egyptský soud přijal Mubarakovo odvolání a nařídil nový proces

Káhira - Egyptský kasační soud přijal odvolání proti rozsudku nad bývalým prezidentem Husním Mubarakem a jeho exministrem vnitra Adlím. Oba si ve vězení odpykávají doživotí za podíl na smrti demonstrantů při protivládních nepokojích v roce 2011, které vedly k pádu Mubarakova režimu. Během 18 dnů protestů tehdy zemřelo 850 lidí. Soud teď proces obnoví.

Káhirský soud rozhodl stejně i v případě Mubarakova někdejšího ministra vnitra Habíba Adlího. Současně přijal odvolání exprezidentových synů Alá a Gamala a šesti někdejších představitelů bezpečnostních složek.

Mubarak (84) vedl Egypt po tři desetiletí, než 11. února 2011 rezignoval pod masivním tlakem protestních demonstrací. Tribunál ho shledal vinným z toho, že nevydal rozkazy, které by zabránily smrti více než 800 demonstrantů při potlačování revolty.

Demonstrace na náměstí Tahrír
Zdroj: ISIFA/EPA/ANDRE PAIN

Exprezident si trest odpykává ve věznici na okraji Káhiry. Většinu času musí kvůli svému zdravotnímu stavu trávit na vězeňské klinice, odkud už musel být několikrát převezen do vojenské nemocnice. Mubarakovo zdraví je předmětem mnoha spekulací, pravidelně se objevují zprávy o jeho prudkém zhoršování.