Depardieu kritizuje ruskou opozici: Kasparov se hodí jen pro šachy

Paříž - Francouzský herec Gérard Depardieu kritizoval ruskou opozici. Podle něj jsou v ní sice inteligentní lidé, chybí ale konkrétní program. V rozhovoru pro ruskou televizi herec také obhajoval postoj Kremlu k vězněným členkám skupiny Pussy Riot. Depardieu se svou náklonností k Rusku netají. Kvůli vysokým daním chce z Francie odejít. S prezidentem Putinem se už osobně setkal a dostal od něj ruský pas.

Francouzský herec Gérard Depardieu ruský pas dostal teprve před pár dny. Teď už otevřeně komentuje tamní politickou scénu. Francouzský herec zkritizoval odpůrce prezidenta Putina. A nijak je nešetřil. Ruská opozice podle něj žádnou skutečnou politickou alternativou není: „Ruská opozice nemá žádný program. Jsou v ní inteligentní lidé jako Kasparov, ale to se hodí jen pro šachy. Politika je něco mnohem složitějšího“. 

Naopak na Kreml pěl herec jen samou chválu. Vladimira Putina ocenil za zásluhy o rozvoj ruské kultury a vládní politiku obhajoval i v aféře kolem skupiny Pussy Riot. Její členky skončily ve vězení za protiputinovské vystoupení v pravoslavném chrámu v Moskvě. Západní země jejich trest za mřížemi odsoudily. 

Gérard Depardieu: „Francouzi rádi kritizují. Vezměte si třeba případ Pussy Riot. Ale představte si, kdyby tyto dívky šly například do mešity. Nevyšly by z ní živé. I v katolickém světě by to bylo hrozné. Ale když to říkám ve Francii, mají mě za idiota.“ 

Depardieu se svojí láskou k Rusku už dlouho nijak netají. S prezidentem Putinem se ve velmi přátelské atmosféře setkal minulý týden a dokonce mu tykal. Francouzský herec začátkem ledna obdržel z rozhodnutí Putina ruské občanství. Požádal o něj poté, co koncem loňského roku oznámil záměr odejít z Francie kvůli vysokým daním. Francouzského občanství se ale dosud nevzdal.

Depardieu přitom kvůli vysokým daním zamířil i do Belgie, kde si koupil dům. Maloval si, že právě tady zůstane. Jenže pak přišla nabídka z Moskvy. Získáním ruského pasu se vyhnul tomu, že by možná v Belgii s podobnou žádostí narazil, podobně jako slavný francouzský zpěvák Johny Hallyday nebo nejbohatší Francouz a Evropan zároveň - Bernard Arnault, který šéfuje luxusní značce Louis Vuitton. 

Pamětníkům může teď Depardieu svým útěkem na východ připomínat Deana Reeda - zvaného Rudého Elvise. Amerického zpěváka, který nenáviděl kapitalismus a v 70. letech emigroval do východního Německa. I Depardieu teď ve Francii dostal nálepku zrádce. 

Další ho mají za opilce, co močí v letadle a pohrdá pařížským soudem, kam ani nepřišel, když se jednalo o tom, jak ho chytili opilého na skútru. „Já nejsem žádný kriminálník. Spadnul jsem ze skútru, když jsem usnul. Tak to bylo,“ hájí se přitom Depardieu.