Britský premiér chladne, s referendem o členství v EU nespěchá

Londýn - Britský premiér David Cameron mírní plány na chystané referendum o možném vystoupení země z Evropské unie. Unáhlené hlasování o této otázce by podle něho bylo špatnou volbou. Řekl to rádiu BBC. V případě opuštění unie by se Británie podle Camerona nezhroutila. Premiér si ale myslí, že je v zájmu země zůstat uvnitř sedmadvacítky.

I když premiér Cameron chce změny ve vztahu Británie s Evropskou unií, nemusí to podle něj nutně znamenat, že by se co nejrychleji mělo konat referendum, ve kterém by Britové hlasovali o setrvání v unii.

V rozhovoru pro BBC přiznal, že si přeje, aby Británie v unii zůstala. Ke vztahům Londýna a Bruselu má nicméně výhrady, o kterých chce jednat: „Jako politik máte volbu, buďto odtud vystoupíte, nebo povedete jednání a budete usilovat o změny, které budou dobré jak pro Británii, tak i pro Evropu, a dáte lidem možnost o tom rozhodnout. Nebo můžete strčit hlavu do písku a doufat, že tyhle debaty přejdou.“

Plánuje proto zásadně změnit vztahy Británie s Bruselem a vytvořit o těchto reformách smlouvu. Tu by pak měli Britové stvrdit nebo odmítnout v referendu. 

Cameron zároveň zdůraznil, že není v zájmu Británie, aby Evropskou unii opustila. „Zhroutila by se Británie po opuštění Evropské unie? Samozřejmě ne. Můžete si ale vybrat jinou cestu. Otázka totiž je, co je v našem národním zájmu?“ ptá se Cameron, který jedním dechem dodává, že v zájmu Britů je, aby země zůstala součástí jednotného trhu.

Na vyhlášení referenda o setrvání Británie v EU tlačí někteří Cameronovi straníci. A také on sám už dříve řekl, že lidé budou mít možnost se k britsko-evropským vztahům vyjádřit. Zda se bude skutečně v zemi konat všelidové hlasování, by měl oznámit Cameron v dlouho očekávaném projevu příští týden.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)