Ruby konečně dorazila k soudu, neřekla ale ani slovo

Milán - K soudu s italským expremiérem Silviem Berlusconim se dnes dostavila i Maročanka přezdívaná Ruby, jíž politik ještě v době její nezletilosti údajně platil za sex. Ačkoli ji soud předvolal jako svědka obhajoby, nakonec vypovídat nemusela. Soudci přitom odmítli žádost Berlusconiho obhajoby o přerušení procesu kvůli předvolební kampani. Rozsudek by mohl padnout ještě před volbami.

Mladá Maročanka nemusela dnes vypovídat díky dohodě mezi obžalobou a obhajobou. Na její slova přitom média netrpělivě čekala. Ruby měla být posledním svědkem, jenž měl v procesu vypovídat.

Obhajoba však na poslední chvíli požádala ještě o předvolání dalších dvou svědků - amerického herce George Clooneyho a fotbalisty Cristiana Ronalda. Zatím není jasné, zda soud žádosti vyhoví, stále je však ve hře možnost, že rozsudek nad Berlusconim by mohl padnout ještě před únorovými volbami.

Šestasedmdesátiletý Berlusconi čelí obžalobě ze sexuálního styku s nezletilou. Kromě toho prý v roce 2010 zneužil svou pravomoc, když u policie zařídil její propuštění poté, co byla zadržena pro podezření z krádeže. Oba dosud popírali, že spolu měli sex. Ruby pouze připustila, že od tehdejšího premiéra dostávala peníze a dárky. V případě, že bude uznán vinným, mu hrozí až 15 let vězení.

Maročanka Ruby u soudu se Silviem Berlusconim
Zdroj: ČTK/AP/Luca Bruno

Berlusconi se osobně k milánskému soudu nedostavil. Jeho obhájce Niccolo Ghedini podal podnět k přerušení procesu do parlamentních voleb plánovaných na 24. a 25. února s ohledem na předvolební kampaň mandanta. Soud žádost odmítl.

Také milánská státní zástupkyně Ilda Boccassiniová se vyslovila proti vyhovění Berlusconiho žádosti o pozastavení procesu. Argumentovala tím, že Berlusconi sice je šéfem strany Lid svobody, ale není jejím volebním lídrem.