V Moskvě zastřelili nejmocnějšího mafiána

Moskva - Jeden z nejvlivnějších kmotrů ruského podsvětí Děd Hasan je po smrti. V nemocnici zemřel na následky zranění, která utrpěl při dnešním atentátu, kdy jej před vchodem do jedné moskevské restaurace zasáhlo několik kulek. Při atentátu byla zraněna i jedna náhodná kolemjdoucí. Na místo činu se zajel osobně podívat náčelník moskevské policie Oleg Baranov.

Jako vražedná zbraň sloužila podle policie odstřelovačská puška ráže devět milimetrů s tlumičem. Pachatel byl prý profesionál, zřejmě vycvičený příslušník soukromé ochranky nebo sportovní střelec. Kmotr kmotrů neboli vor v zakoně byl zastřelen ve dveřích restaurace v Povarské ulici blízko Arbatu v centru Moskvy z okna protějšího domu.

Mafián kurdského původu Děd Hasan, občanským jménem Aslan Usajan, měl v osudné restauraci údajně svou kancelář a chodil sem poměrně často. V září 2010 jen o vlásek unikl smrti při obdobném atentátu v centru Moskvy. Experti jej označovali za vůbec nejvlivnějšího mafiána v postsovětském prostoru. Podle nejmenovaného policejního zdroje je zřejmé, že oba atentáty na něj připravili titíž lidé.

Vyšetřovatelé považovali Děda Hasana za nástupce legendárního mafiána Vjačeslava Ivaňkova „Japončíka“, kterého odstřelovač zlikvidoval v roce 2009. Tehdejší atentáty se dávaly do souvislosti s válkou gangů o kontrolu nad staveništi v Soči, kde se příští rok uskuteční zimní olympijské hry.

Podle ruských expertů může smrt kriminálního pohlavára vyvolat válku ve zločineckém podsvětí o nové rozdělení sfér vlivu. To se prý chystalo už delší dobu, protože 75letý Hasan se připravoval do „zločineckého důchodu“. Právě ochabnutí pozornosti mohlo podle kriminalistů usnadnit najatému vrahovi jeho čin. Mezi moskevským podsvětím prý dnes zavládla značně napjatá atmosféra; policie se dokonce rozhodla postavit posílenou hlídku i do márnice, kde bylo Hasanovo tělo uloženo.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)