Islamisté z Mali se mstí za intervenci útokem v Alžírsku

Alžír - Islámští radikálové zaútočili na autobus a zázemí pro dělníky ze stanice na zpracování plynu na jihovýchodě Alžírska. Dva lidé - Francouz a Brit - byli zabiti, minimálně šest lidí je zraněno. Podle alžírského serveru Al-Vatan ozbrojenci unesli 41 lidí, mnoho z nich mohou být cizinci. Z místa nesmí odejít ani 150 alžírských dělníků. Alžírská armáda s únosci vyjednává. K útoku se přihlásila odnož teroristické organizace al-Káida. Radikální islamisté už dříve varovali, že za francouzskou intervenci v sousedním Mali bude následovat pomsta.

„Jsme členy al-Káidy a přišli jsme ze severu Mali,“ sdělil jeden z útočníků. Pohrozil současně „tvrdou odvetou“ za vojenskou intervenci Francie.

Ozbrojená skupina teroristů ve třech autech zahájila útok na stanici společnosti Sonatrach u města In Amanás v pět hodin ráno. O řízení této stanice se s alžírským Sonatrachem dělí společnosti BP a norská ropná firma Statoil. Terčem útoku byl podle ministerstva vnitra původně autobus, který dělníky odvážel na letiště. Strážím se podařilo útočníky od autobusu zahnat, ale ti pak odjeli k budově, která sloužila jako zázemní dělníkům. Část obsadili a tam několik osob zajali.  

Podle zdrojů agentury Reuters bylo uneseno pět Japonců, Francouz, Ir nebo Američan. Norské zdroje tvrdí, že mezi unesenými je také jeden norský dělník. Norskému tisku to sdělila jeho manželka, jíž stačil dotyčný zavolat. Alžírské zdroje informují o čtyřech desítkách unesených.

Požadavky únosců: Konec operací v Mali výměnou za rukojmí

Podle mauritánské agentury ANI požadují únosci za propuštění rukojmích ukončení francouzských bojových operací na severu Mali. Alžírská vláda jakékoli vyjednávání s teroristy vyloučila.

Alžírský ministr vnitra řekl, že únosci chtějí s rukojmími vycestovat z Alžírska, na což ale vláda nepřistoupí. Objevila se rovněž informace, že žádají za cizince propuštění 100 odsouzených a vězněných teroristů a chtějí je dopravit na sever Mali. Ministr také prohlásil, že únosci nepřišli z Mali ani z Libye, ale pocházejí prý z regionu.

ANI informovala, že alžírští vojáci podnik na těžbu plynu obklíčili. Jeden z únosců agentuře řekl, že jakýkoli pokus o osvobození rukojmích násilím skončí tragicky.

K útoku se přihlásila skupina Al-Mulasamín Mochtára Belmochtára, což je odnož teroristické sítě al-Káida v muslimském Maghribu (AQMI), která patří ke skupinám, jež bojují proti vládě v Mali. Francouzská rozvědka Belmochtára označuje za nepolapitelného. Tento muž bojoval v Afghánistánu a má na kontě únosy v Nigeru, Mauritánii i v Alžírsku. Právě jeho aktivity jsou za zrušeným ročníkem rallye Dakar 2008. Závod se od roku 2009 jezdí mimo Afriku.