Jih a západ USA chtějí bojkotovat Obamův plán na kontrolu zbraní

Washington - Silný odpor mnoha právníků a politiků na americkém venkově, zejména na jihu a západě USA, vyvolal plán prezidenta Baracka Obamy na regulaci ručních zbraní. Mnozí dokonce vyzývají k otevřenému bojkotu. Obama ve středu vyzval Kongres k větší regulaci střelných zbraní a oznámil, že okamžitě nařizuje 23 opatření, k nimž nepotřebuje souhlas poslanců.

Mississippský republikánský guvernér Phil Bryant požádal americký Kongres, aby postavil mimo zákon jakékoli nařízení prezidenta směřující proti ústavě. Republikánský poslanec Sněmovny reprezentantů za stát Tennessee Joe Carr žádá, aby pokusy omezit prodej zbraní či munice byly v Tennessee vyhlášeny za zločin. Návrhy zrušit platnost jakéhokoli celostátního zákona, který omezí prodej zbraní, se ozývají ze států Wyoming, Utah a Aljaška.

Prezident mimo jiné chce, aby zákonodárci obnovili zákaz prodeje armádních útočných zbraní a zásobníků s kapacitou nad deset nábojů. Požaduje, aby Kongres uzákonil prověrky minulosti všech lidí, kteří si chtějí střelnou zbraň koupit. Chce rovněž posílit programy péče o duševně choré a posílit bezpečnost ve školách.

Vůdce demokratické většiny v Senátu Harry Reid pochybuje, že zákaz útočných zbraní parlamentem projde. Pokud by se většina poslanců skutečně postavila proti, v platnosti zůstane jen 23 Obamových prezidentských dekretů. Ty ovšem - na rozdíl od zákonů schválených Kongresem - zavazují jen federální orgány, nikoli exekutivu v jednotlivých státech a okresech.

Návrh zákona ve Wyomingu například stanoví, že jakékoli federální zákony, které omezují šíření zbraní, pozbývají na území státu automaticky platnost. Pokud se jimi budou místní policisté řídit, budou obviněni z těžkého zločinu. V Utahu někteří republikánští poslanci připravují zákon, který vyjme státní legislativu z platnosti celostátních nařízení o prodeji zbraní. Pokusí-li se ochránci pořádku zbraně obyvatelstvu odebrat, dostanou vysokou pokutu. Za zločin má být takový postup označen i na Aljašce.

Podobné zákony mají ale podle expertů jen malou šanci na uplatnění. Podle profesora ústavního práva Sama Kamina ústava federální zákony schválené Kongresem nadřazuje v případech, že je s nimi v protikladu právní norma jednotlivých států.