Tymošenkové hrozí doživotí, zdravotně je na tom špatně

Kyjev – Až doživotí hrozí ukrajinské expremiérce Juliji Tymošenkové, která si odpykává sedmiletý trest za překročení pravomocí. Ukrajinská generální prokuratura totiž ukončila vyšetřování vraždy podnikatele a politika Jevhena Ščerbaně z poloviny 90. let minulého století se závěrem, že zločin objednala právě vůdkyně ukrajinské opozice.

„Shromáždili jsme materiály svědčící o tom, že Tymošenková si společně s (někdejším premiérem Pavlem) Lazarenkem vraždu objednala. Vyšetřovací skupina generální prokuratury dnes Tymošenkovou navštívila, aby jí informovala, že je z tohoto zločinu podezřelá,“ konstatoval generální prokurátor Viktor Pšonka.

Miliardář Ščerbaň, poslanec a šéf vlivné ukrajinské finanční skupiny, byl spolu se svou manželkou zastřelen na letišti v Doněcku v roce 1996. Z vraždy bylo o šest let později obviněno osm lidí, z nichž tři byli odsouzeni na doživotí. Iniciátora zločinu ale policisté nevypátrali.

Tymošenková a Lazarenko podle Pšonky za vraždu Ščerbaně zaplatili 2,8 milionu dolarů. Žaloba má být spojena do jedné trestní kauzy s případem firmy Jednotné energetické systémy Ukrajiny, v jejímž čele měla Tymošenková v polovině 90. let nezákonně převést na stát dluh půl miliardy dolarů.

Z ukrajinských justičních kruhů už delší dobu pronikaly zprávy, že Tymošenková je ve Ščerbaňově kauze hlavní podezřelou. Syn zavražděného podnikatele Ruslan loni v dubnu oznámil, že vyšetřovatelům předal dokumenty potvrzující její podíl na přípravě vraždy. Kromě expremiérky měl být do zločinu zapleten i její někdejší politický a obchodní spojenec Pavlo Lazarenko, který byl v polovině 90. let předsedou vlády. Byl podezřelý ze zneužívání pravomocí a před stíháním uprchl do USA, kde byl ale zatčen a uvězněn na deset let za rozsáhlé finanční podvody. Z vězení vyšel loni v listopadu, ale vzápětí se znovu ocitl za mřížemi, protože neměl povolení k pobytu v USA. Jeho další osud je nejasný.

Hlavní obhájce Tymošenkové Serhij Vlasenko tvrdí, že kauza vraždy Jevhena Ščerbaně je součástí politického spiknutí proti vůdkyni opozice. 

Stav Tymošenkové se prudce zhoršil

Zdravotní stav vězněné expremiérky se podle jejího obhájce výrazně zhoršil. Tymošenková prý nereagovala na dotazy a nepoznávala okolí. „Myslel jsem, že umírá,“ řekl novinářům advokát Serhij Vlasenko, který se při líčení zuboženého stavu Tymošenkové rozplakal.

Tymošenková si od loňského května z rozhodnutí lékařů odpykává trest v charkovské civilní nemocnici, kde si léčí nemocnou páteř. Počátkem ledna zahájila kampaň občanské neposlušnosti na protest proti svému věznění, které označuje za akt politické msty prezidenta Viktora Janukovyče. Odmítá pobývat ve svém nemocničním pokoji, dny tráví na chodbách a nocuje v umývárně. Tato situace se podle ukrajinských médií podepsala na její fyzické i duševní kondici. Dočasné zhoršení stavu odsouzené připustili i ukrajinští lékaři.

V Charkově se mezitím konalo další stání okresního soudu, který má projednat údajnou zpronevěru státních prostředků, jíž se měla Tymošenková dopustit v polovině 90. let minulého století. Podle obžaloby tehdy nezákonně převedla na stát dluh ze svého podnikání ve výši půl miliardy dolarů. Tymošenková se dnešního soudního jednání - stejně jako v předchozích dvanácti případech - nezúčastnila. Soudce Kosťantyn Sadovskyj z tohoto důvodu jednání odročil na 12. února.