V Arizoně byl vydražen první Batmobile v historii

Washington - V přepočtu 81 milionů korun zaplatil v aukci arizonský milovník Batmana za slavný futuristický Batmobile. V seriálu se auto objevilo v 60. letech a stalo se hitem. Výstavní model Lincolnu předělal pro Batmana George Barris. Auto má knoflíkové řazení rychlostí, telefon i dva padáky. Šestapadesátiletý nový majitel Rick Champagne si historicky prvním vydraženým Batmobilem splnil životní sen.

„Opravdu jsem Batmana miloval a přišel jsem rozhodnut to auto koupit. Byl jsem si jist, že to dokážu. Bylo to splnění mého snu,“ řekl šestapadesátiletý Champagne, který je majitelem logistické firmy. Automobil dražila arizonská aukční síň Barrett-Jackson - bylo to vůbec poprvé, co byl Batmobile na prodej.   
   
Auto je dílem George Barrise, který ho koupil roku 1965 za symbolický dolar jako výstavní model Lincolnu Futura, který byl vyroben v roce 1955 v Itálii firmou Ford Motor. Barris pak měl dva týdny na to, aby za 15 tisíc dolarů z auta udělal vůz pro seriál. „To auto muselo být samo o sobě hvězdou stejně jako herci. A taky se jí stalo,“ řekl sedmaosmdesátník Barris. 

  • Batmobile zdroj: ČT24
  • Batmobile zdroj: ČT24

Barris vybavil osmiválec Lincoln například knoflíkovým přehazováním rychlostí, telefonem nebo schopností zahnat padouchy clonou kouře, ale i padáky umožňujícími rychlé otočky.   

Po odvysílání seriálu projel Batmobile Spojené státy, poté byl uložen v soukromé sbírce v Kalifornii.