„…a k tomu mi dopomáhej Bůh“

Washington – Pět minut před polednem místního času (17:55 našeho času) dnes ve Washingtonu před budovou Kapitolu složí slavnostní přísahu staronový americký prezident Barack Obama. Poprvé tak učinil už v neděli v Bílém domě: druhé funkční období mu totiž začalo právě v neděli v poledne.

Od roku 1937 se inaugurace koná 20. ledna. V případě, že toto tradiční datum připadá na neděli, uskuteční se následující den. Druhá Obamova inaugurace bude skromnější než ta první, kdy Američané uváděli do úřadu prvního prezidenta tmavé pleti. Před čtyřmi lety se na ni dostavilo nejvíce lidí v dějinách. Šlo také o událost se zatím největší návštěvností v americkém hlavním městě. Podle různých odhadů na ní byl milion až 1,8 milionu lidí.

Letos pořadatelé očekávají 600 000 až 800 000 lidí. Oslavy potrvají kratší dobu - tři dny místo čtyř při první inauguraci – a bude je také doprovázet menší počet společenských akcí.

Dvě bible, čtyři sliby

Obama přísahá na dvě historické bible. První kdysi patřila aktivistovi Martinovi Lutheru Kingovi, na druhou pak během své první inaugurace v roce 1861 přísahal Abraham Lincoln a v roce 2009 rovněž Obama. Slib do rukou předsedy Nejvyššího soudu se přitom tehdy neobešel bez mírného přeřeknutí, Obama si proto přísahu o den později zopakoval. Dnes tak vlastně bude přísahat celkem počtvrté.

Po přísaze staronový šéf Bílého domu přednese inaugurační projev. Pak zazpívá Kelly Clarksonová a kubánsko-americký básník Richard Blanco přednese báseň. Obřad zakončí zpěvačka Beyoncé zpěvem americké hymny. Obama se poté odebere s viceprezidentem Joem Bidenem, rodinnými příslušníky a členy Kongresu a hosty na oběd do budovy Kongresu.

  • Podle tradice založené prvním prezidentem USA Georgem Washingtonem skládají jeho nástupci slib s rukou na bibli. Prezidenti se v přísaze zavazují, že budou svědomitě vykonávat svůj úřad a hájit americkou ústavu. Washington si k textu přidal slova „k tomu ať mi dopomáhá Bůh“, která od té doby prezidenti opakují.
  • Většina inauguračních projevů nebyla nijak výjimečná, některé ale vešly do dějin. Nejkratší řeč o 135 slovech pronesl v roce 1793 Washington, přes 90 minut naopak řečnil v roce 1841 William Harrison. V mrazu se ale nachladil a za necelý měsíc zemřel. Slavná věta zazněla v roce 1961 při inauguračním projevu Johna Fitzgeralda Kennedyho: „Neptejte se, co pro vás může udělat vaše vlast. Ptejte se, co pro svou vlast můžete udělat vy!“

Lístek pro firmy ? Milion dolarů

Pět minut po půl třetí místního času začne inaugurační průvod. Trasa povede od Kapitolu po Pensylvánské avenue do Bílého domu. Večer se pak prezident nejprve objeví na plese pro příslušníky ozbrojených sil, pak zamíří na hlavní inaugurační ples. Na akci vystoupí hned několik hvězd, například zpěvačka Katy Perryová, zpěváci Smokey Robinson a Usher či Alicia Keysová.

Inaugurace přijde na několik desítek milionů dolarů. Obama na ni jen od soukromých sponzorů hodlá vybrat 50 milionů dolarů. Za své peníze věnované na slavnost získají exkluzivní místa či přístup na večírky. Nejdražší lístky přijdou až na čtvrt milionu dolarů pro jednotlivce a na milion dolarů pro firmy.

Před čtyřmi lety se Obama dostal do Bílého domu s heslem o naději a změně. Američané jím byli fascinováni, protože nabízel alternativu ke končící vládě republikána George W. Bushe. I když Obama naděje mnoha Američanů nenaplnil, dokázal loni svůj úřad obhájit. Mezi hlavní úkoly jeho druhého funkčního období bude patřit snižování rozpočtového deficitu, zajištění pracovních míst a růst ekonomiky. Hodlá zpřísnit kontrolu střelných zbraní a prosadit imigrační reformu, která by měla řešit problém zhruba 11 milionů nelegálních imigrantů.