Baterie dreamlineru pod drobnohledem

Tokio - Americké úřady nařídily další kontroly letounů Boeing 787 Dreamliner, které se potýkají s vážnými technickými problémy. Podle Japonců za ně může velké zatížení baterie. Američani to ale vyloučili. Dreamlinery jsou považovány za nejmodernější dopravní letadla současnosti. Kvůli několika incidentům s hořícími bateriemi jich ale teď většina nelétá.

Řada zemí minulý týden zastavila provoz letounů Dreamliner poté, co byl stroj japonské letecké společnosti All Nippon Airways (ANA) kvůli potížím s baterií nucen nouzově přistát. Již předtím došlo k požáru baterie letadla Dreamliner japonské společnosti Japan Airlines (JAL) na bostonském letišti. 

Podle společnosti GS Yuasa navštívili američtí a japonští vyšetřovatelé její závod na výrobu baterií pro letadla. Firma podle mluvčího při vyšetřování plně spolupracuje. Akcie společnosti od požáru baterie na bostonském letišti oslabily téměř o deset procent. 

Dreamliner je považován za nejmodernější dopravní letadlo na světě. V jeho konstrukci jsou poprvé ve velké míře použity místo kovů kompozitní materiály, a to i na křídla a trup. Použití polymerů vyztužených uhlíkovými vlákny výrazně snížilo hmotnost stroje a v kombinaci s moderními motory je zhruba o pětinu úspornější než jiná podobně velká letadla.