Konflikt v Mali za sebou nechává zdevastované památky

Timbuktu - Ofenziva proti islamistům na severu Mali se stupňuje. Francouzské letectvo zaútočilo na historické město Timbuktu. Při náletu zničilo palác bývalého libyjského vůdce Kaddáfího, kde sídlilo velení radikálních islamistů. Ti už loni výrazně poničili tamní památky, které jsou na seznamu UNESCO.

Setnutá hlava Ježíše. Zničené křesťanské kříže. Památky na řádění fanatických islamistů ve městě Dyabali. „Šokovalo nás, když jsme zjistili, v jakém stavu je náš kostel,“ nevěří jeden z obyvatel Dyabali.

Rebelové ustupují před ofenzivou francouzské a malijské armády. Bombardování a pozemní vojska je vyhánějí stále dál na sever země, kde je jednou z jejich bašt Timbuktu. Město musel před boji opustit i jeho starosta.

Kostely v Mali se staly terčem řádění radikálů
Zdroj: ČT24

Islamisté se na tváři Timbuktu výrazně podepsali už loni poté, co padlo do jejich rukou. Ve jménu Alláha zničili vzácné hrobky světců. UNESCO se teď snaží zabránit dalším škodám. „UNESCO předalo vojenským štábům podrobné topografické plány kulturních památek,“ říká zástupce UNESCO v Česku Michal Beneš.

Není to poprvé, kdy se k lidské tragédii přidávají i nevyčíslitelné škody na kulturním dědictví. Snad nejznámější příklad je z Afghánistánu. Radikálové z Talibanu v údolí Bamján před dvanácti lety zničili slavné sochy Buddhy. UNESCO je přeřadilo na seznam památek v ohrožení a doufá v alespoň částečnou rekonstrukci.

Reportáž Václava Černohorského (zdroj: ČT24)