Katalánci vykročili na cestu za nezávislostí

Barcelona - Katalánský parlament odhlasoval deklaraci, kterou předložily vládní strana Konvergence a Jednota s radikálními separatisty. Dokument oznamuje, že Katalánsko je suverénním politickým subjektem. Separatisté mají v parlamentu většinu, schválení proto nestálo nic v cestě. Příští rok by se k nezávislosti měli v referendu vyjádřit i občané.

Dnešní rozhodnutí katalánského parlamentu je prvním krokem na nejisté cestě za nezávislostí Katalánska. Nezávazná, a tím pádem spíš symbolická deklarace dává Kataláncům demokratické právo rozhodnout o suverenitě tohoto španělského regionu. 

Katalánští poslanci ji odsouhlasili 85 hlasy ve 135členném parlamentu. Deklaraci podpořila vládní strana Konvergence a jednota, levicová separatistická strana Republikánská levice a několik menších katalánských stran. 

Dalším krokem na cestě k případnému referendu bude vytvoření Národní rady pro nezávislost, která by měla uspořádat výzkum a navrhnout postup, jak by se mělo všelidové hlasování uskutečnit.  

Loni v listopadových volbách zvítězily v Katalánsku strany podporující suverenitu. Referendum se podle nich nejspíš nepodaří uspořádat dřív než v roce 2014.

Separatistické tendence byly na severu Španělska po dlouhá staletí, teď je ale živí především ekonomická krize. Katalánci chtějí větší fiskální autonomii. Katalánsko je přitom nejzadluženějším španělským regionem a jako třetí v pořadí požádalo vládu o finanční pomoc. Katalánci se brání. Tvrdí, že jejich dluh způsobila nespravedlivá politika Madridu.