V Berlíně vytunelovali banku - do slova a do písmene

Berlín - Německé policii dál unikají pachatelé bankovní loupeže desetiletí, kteří se do sejfů berlínské banky prokopali tunelem a nepozorovaně zmizeli. Policie navíc pochybila. Zveřejnila fotografii údajného pachatele, na níž byl ve skutečnosti nevinný muž Jens O. Teď ho k jeho nelibosti zná celé Německo.

Jensovi O. z Wuppertalu volali ve středu kamarádi, že jeho fotka je ve všech novinách a že po něm pátrá policie. On se obratem ohlásil berlínským vyšetřovatelům. Skuteční lupiči fotku přitom ukradli – nejspíš z Facebooku – a použili na jeden ze svých průkazů. Šlo o součást dobře připravené akce, kdy si zloději před rokem pronajali podzemní garáž. Do více než 40 metrů vzdálených sejfů jedné z poboček banky Berliner Volksbank ve čtvrti Berlin-Stieglitz pak několik měsíců kopali tunel. Podle policie odvedli profesionální práci: Chodba byla důkladně zpevněná dřevem, v železobetonové stěně sejfu byla velká díra.

Přes obří rozměry zločinecké akce si nikdo ničeho nevšiml. Pracovníky banky 14. ledna zalarmoval až kouř, který se začal z trezoru valit – nejspíš poté, co se zloději pokusili výdřevu chodby zapálit.

Kolik peněz si odnesli, úřady a banka tají. Podle berlínské policie je zvláštní, že pachatelé sebrali jen třetinu schránek s penězi. Zřejmě je něco vyrušilo. Při jinak dobře vymyšlené akci kromě toho přece jen udělali řadu chyb. Stopy směřují do některé ze zemí východní Evropy a policisté tvrdí, že si bohatství na svobodě dlouho užívat nebudou.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)
Německá policie
Zdroj: ČT24